O mlinici Došen u Brušanima

0

Nedavno sam u Brušanima prolazio i slučajno ugledao mlinicu. Ne nalazi se na glavnoj cesti, pa ju je teško uočiti. Tražio sam o tome podatke, ali nisam našao ništa. Na njemu piše:Mlin Došen iz 1885.Riječ mlin  iz latinskog molina ili molere mljeti je stroj ili postrojenje za drobljenje ili mljevenje raznih materijala s, kao što su primjerice razna zrna: ugljena, cementa, kave, kamena, rude i drugih sličnih u sipkih tvari.

Mlinovi se mogu razlikovati po pokretnoj energiji:

Oglas
  • Vodenica – razne vrste mlinova koje pokreće protok vode.
  • Vjetrenjača – s pogonom na vjetar
  • Paromlin
  • Mlin na pogon motorom
  • Mlin na električni pogon

Mlinovi se mogu razlikovati i na načine mljevenja.To može biti primjerice mljevenje valjcima, centrifugama, čekićima, rotirajućim kotačima i drugim metodama.Mlin je jedan od najstarijih ljudskih tehničkih izuma. Ljubitelji starih vodenica i vlasnici zapuštenih mlinova u sve bržem životu i vremenu su shvatili da bez čuvanja baštine nema ni budućnosti.Stari mlinovi  shrvani modernizacijom čekaju našu ruku da ih obnovi i ponovo stavi u funkciju za nas i našu djecu.

Mlinovi su nekada prehranjivali stotine vlasnika i njihovih obitelji, a danas je samo pojedinačna slika kakvog nostalgičnog vlasnika. Mislim da će u skorašnjoj budućnosti ti mlinovi  imati i korisnu funkciju, a ne samo izgled muzejskog zaboravljenog predmeta.Nadam se da će se naći netko tko će ovakve mlinice prezentirati široj javnosti,jer one sve više postaju u sve bržem životu oaze mira za mnoge.

M.Nj.