Obećavaju urediti sjeverni krak rijeke Gacke

1

Desetci potoka na rijeci Gacki tijekom godine nemaju vode i tek njihova suha korita svjedoče da je njima nekada tekla rijeka Gacka. Ova otužna slika najvidljivija je tijekom ljetnih mjeseci kada su presusešni i oni gackini tokovi koji su nekada znali obilovati vodom koji u većini slučajeva zarastaju u travu, korjenje i stvaraju otužnu sliku onoga što je priroda oblikovala za potrebe tokova rijeka.

Hrvatske vode obvezale su se da će tijekom godine održavati takve tokove kako nebi u potpunosti zarasli, presušili i postali u potpunosti neiskoristivi. Iako se njihova održavanja rijetko obavljaju, doznajemo da se ipak povremeno čiste i održavaju pojedini vodotokovi i pritoci rijeke Gacke. Što potvrđuje podatak da su u ovoj godini čistili vodotokove Knjapovca i još neki pritoci n aizvorištu Gacke.

Čišćeno je i uređivano korito rijeke Gacke poznatije kao „Južni tok“ te „Sjeverni krak“ rijeke Gacke kroz Otočac pri čemu poduzeće GPV Gradnja iz Gospića uređuju korito „Bakarićevog potoka“ na području Prozora, doznajemo od voditelja Vodnogospodarske Ispostave Lika-Primorje Mladen Vodička. Godinama otužnu sliku pruža Sjeverni krak rijeke Gacke, jer je njen tok skoro pa zarastao u travu, nataložio se mulj, i stanovnici okreću glavu ne želeći gledati svojevrsno stanište zmija, žaba…

Sjevernim krakom rijeke Gacke već niz godina teče tek manji dio vode, pa se to korito rijeke u ljetnim mjesecima pretvara u neprotočnu ustajalu baru ili lokvu, u Hrvatskim vodama, napokon, su došli do ideje da izgradnje nekoliko pragova na tom dijelu vodotoka kroz Otočac s čime bi se podignula razina vode te taj dio, starog toka rijeke Gacke, inače nekad jedan od najljepših, osvježio i oživio. Treba spomenuti da je ne tako davno na sjevernom kraku rijeke Gacke obavljen značajan dio poslova (u okolici Kamenog mosta u Donjem Gradu) vađenje mulja, rese, trave, vodenog korijenja te poslovi na betoniranju i uređenju šetnice tim dijelom uz Gacku, što je nekoliko mjeseci pružalo divan pogled i ugođaj za šetnju, no, na tome se stalo i taj dio šetnice i toka Gacke ponovno je zarastao, i čini ružnu sliku tog dijela Grada Otočca.

Malo tko u Otočcu vjeruje da će Sjevernim krakom rijeke Gacke poteći voda koja će taj krak oživiti, većeina samo odmahuje rukom, tvrdeći da se i tu „peru“ novci u privatne svrhe a ljudima tek „mažu“ oči navodnom brigom o očuvanju rijeke Gacke i njenih tokova, vodotokova i pritoka.

Dražen Prša