Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

0

Povom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju koji se obilježava 4. travnja, Grad Otočac i Hrvatski centar za razminiranje organizirali su tiskovnu konferenciju za novinare koja se održala u Izložbenoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac s početkom u 11,00 sati.

Na tiskovnoj konferenciji nazočili su: Milan Krmpotić-zamjenik Župana LSŽ, Stipe Mudrovčić-pročelnik Zavoda za prostorno planiranje, Mario Barković-Gradonačelnik grada Otočca, Hrvoje Ostović-zamjenik Gradonačelnika grada Otočca, Đurđa Adlešić, zstupnica Hrvatskog sabora i upraviteljica Zaklade Hrvatska bez mina, Đuro Brodarac-predsjednik Savjeta HCR-a, Đuro Modrušan – ravnatelj HCR-a, Mirko Ivanušić – zamjenik ravnatelja HCR-a, Ante Brkljačić – savjetnik ravnatelja HCR-a, Marija Plesec Pongrac – predstavnik Međunarodnog fonda za razminiranje, Nataša Mateša-Mateković- načelnica Odjela za plansko analitičke poslove koja je ujedno u sklopu konferencije održala prezentaciju Minski problem u Republici Hrvatskoj .

Republika Hrvatska se već početkom ratnih operacija na njezinom području suočila s problemom mina kao jednim od najtežih posljedica ratnih događanja vođenih na ovim prostorima, te se svrstala u red mnogobrojnih zemalja širom svijeta s zagađenosti prostora minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Zagađenost minama uzrokuje čitav niz gospodarskih, razvojnih, ekoloških i socijalnih poremećaja, te poglavito sigurnosnih problema stanovništvu na prostorima koji su bili u područjima ratnih djelovanja. Velike poljoprivredne površine, šumski kompleksi, granični pojasi i dijelovi obala rijeka su i danas nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost. Odlučnost u rješavanju minskog problema RH potvrdila je donošenjem Zakona o razminiranju i osnivanjem Centra za razminiranje kao i osiguranjem stalnih i stabilnih izvora financiranja u državnom proračunu.

Ličko-senjska županija je županija s najviše minski zagađenog područja, ali i županija s neslavnim rekordom najviše otuđenih oznaka za opasnost od mina. Do sada za razminiranje u RH uloženo je 3,4 milijarde kuna te je za cjelokupno razminiranje koje bi se trebalo provesti do 2019. godine potrebno još 4 milijarde kuna. Grad Otočac svrstan je u drugi grad po zagađenosti od mina i to područje Dabra, Glavaca, dok je Špilničko i Gacko polje donekle čisto. Nakon izlaganja i obraćanja nazočnima Gradonačelnika Maria Barkovića, ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana, Đure Brodarca i zamjenika Župana Milana Krmpotića, u svom izlaganju saborska zastupnica i upraviteljica Zaklade Hrvatska bez mina, Đurđa Adlešić istaknula je da je zastupljenost mina i dalje veliki problem u RH, osobito u Ličko-senjskoj županiji te da je od osobite važnosti daljnje sprečavanje stradavanja stanovnika RH od zaostalih mina, te kako je potrebno učiniti sve kako bi se ostvario ambiciozan cilj da Hrvatska do 2019. godine, sukladno Ottawskoj konvenciji bude očišćena od mina.

Nakon tiskovne konferencije za djecu predškolskog uzrasta i učenike 1. i 2. razreda osnovne škole održana je kazališna predstava NE-NE-MI-NE, dok su učenici petih i šestih razreda osnovne škole imali prilike vidjeti prezentaciju Hrvatskog centra za razminiranje o minskom problemu u Republici Hrvatskoj.

( GO – bib )