Obilježena 19-godišnjica osnutka “Vukova”

2

GOSPIĆ – Prije 19 godina utemeljena je profesionalna 9. gardijska brigada Hrvatske vojske, poznatija kao «Vukovi». Tim je povodom danas u vojarni «Eugen Kvaternik», gdje je bilo sjedište ove postrojbe, upriličena komemoracija za 56 poginulih gardista. Na spomen-obilježje vijence su  najprije položili pripadnici vojske, zatim  obitelji poginulih i udruge proistekle iz Domovinskog rata, kao  i mnogi pripadnici koji su se ovim povodom okupili kako bi odali počast poginulim suborcima. Vojno je izaslanstvo predvodio general Frane Tomičić, izaslanik zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zajedno sa pukovnicima Antom Došenom i Milanom Čanićem –Bićom. Riječi molitve predvodio je  vojni kapelan  za postrojbe vojske i policije u Ličko-senjskoj županiji vlč. Ivica Blaževac, uz gospićkog župnika vlč. Milu Čančara. Potom je u vojnoj kapelici  sv. Franje Asiškog služena sveta misa. Obilježavanje Dana 9. gardijske brigade nastavljeno je u Kulturno informativnom centru gdje je obiteljima poginulih branitelja  uručena monografije 9. Gardijske brigade. U ime udruge monografije su uručili pukovnici Milan Franić i Milan Ćulumović te bojnik Stjepan Brajković.Nazočne je u ime Grada Gospića najprije pozdravila zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić. Župan Milan Jurković je u svojem vrlo nadahnutom govoru podsjetio na zbivanja od prije 19 godina.

   – Mnogi naši sugrađani tada nisu niti bili rođeni. Gledajući na sve što se dogodilo želim da ti mladi ljudi, kao niti njihova djeca, nikada ne dožive strahote rata. Hrvatska je za to platila veliku cijenu u krvi. Slobodnu su Hrvatsku sanjali mnogi. Dovoljno je sjetiti se Oca Domovine dr. Ante Starčevića, Eugena Kvaternika i mnogih drugih. Mi smo imali sreću dočekati ostvarenje toga sna uz dr. Franju Tuđmana. Nadam se da ćemo 20. obljetnicu osnutka  9. gbr. zajedno obilježiti sa prvim zapovjednikom «Vukova» generalom Mirkom Norcem, istaknuo je u svojem govoru župan Jurković. General Frane Tomičić, izaslanik  načelnika Glavnog stožera, bio je među prvima koji su ušli u sastav «Vukova», pa je nazočne pozdravio u dvojakoj ulozi.

Oglas

  – Drage obitelji poginulih pripadnika 9. gardijske brigade, časni suborci, dragi prijatelji. Po svojim djelima ova se brigada svrstala među najbolje postrojbe Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Ova je brigada briljirala u svim  operacijama HV-a i MUP-a. Na tom ratnom putu 56 je pripadnika položilo svoje živote za Hrvatsku. Ovakve su obljetnice prije svega način da te hrabre ljude nikada ne zaboravimo, da ih se uvijek s ponosom sjećamo.  U ovome smo ratu platili veliku cijenu. A mi preživjeli možemo citirati američkog  generala Pattona koji je u vihoru II. svjetskog rata kazao svojim vojnicima da će za 20 godina sjediti uz kamine sa svojim unucima u krilu. Kada vas unuci budu pitali što ste radili u ratu nećete morati spustiti pogled i zamuckivati već s ponosom kazali da ste se borili za pravdu i slobodu. Baš kao i svi hrvatski branitelji, istaknuo je general Tomičić koji je potom simboličnim paljenjem svijeće proglasio otvorenom izložbu umirovljenog časnika ove postrojbe  Zlatka Franića iz Zadra pod nazivom «Svitlo hrvatskog križa». Ovaj umjetnik od ranije je poznat po brojnim radovima, a posebnost njegovih djela je u odabiru materijala. Naime, svi njegovi radovi su načinjeni od čahura topničkog streljiva različitih kalibara.

                                                                                               M. S.