Obilježena 20-godišnjica obrane Paškog mosta i otoka Paga

0

Prigodnim druženjem sudionika Domovinskog rata obilježena je 20. godišnjica obrane Paškog mosta i otoka Paga u nazočnosti Zorana Komara, državnog tajnika Ministarstva obitelji, branitelja  međugeneracijske solidarnosti RH.

U ime Organizacijskog odbora  nazočnima se obratio Mladen Škoda koji je zahvalio svim koji su na bilo koji način sudjelovali u Domovinskom ratu i u obrani mosta te naglasio kako je otok Pag dao ogroman udio u Domovinskom ratu jer je cjelokupni promet prolazio jedino putem trajektne linije Žigljen – Prizna i Paškim mostom.

U ime postrojbi Specijalne policije govorio je Ivan Vrban, tadašnji zapovjednik, a u ime branitelja koji su tog 8. studenog branili Paški most nazočnima se obratio Nikola Jurčević, zapovjednik postrojbe koji je iz svog ratnog dnevnika iznio niz podatka vrijednih da ih zabilježi povijest.

Zoran Komar je rekao kako je otok Pag imao veliki značaj u Domovinskom ratu. ¨Ovaj most nije samo spajao otok i kopno već je povezao Hrvatsku koja je bila podijeljena na dva dijela te održao život. Pitanje je kako bi se život odvijao i nastavio da je Paški most tada bio srušen. Želio bih se u ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića zahvaliti Organizacijskom odboru koji je uložio napor da se obilježi ovaj značajni događaj iz Domovinskog rata.¨, naglasio je Komar koji je predložio da se na Paškom mostu postave informativni panoi na kojima bi se moglo pročitati što se događalo na ovom mjestu i kako je herojski obranjen Paški most.  Na Paškom mostu je održana i sveta misa zadušnica  te je položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod kapelice. Osim sudionika Domovinskog rata, predstavnika mnogih udruga, branitelja i policije ovom obilježavanju su bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, Branimir Paro Vidolin, predsjednik Gradskog vijeća Paga, Aleksij Škunca, predsjednik Gradskog vijeća Novalje, Ivo Pogorilić, načelnik Općine Povljana, Josip Zubović, načelnik Općine Kolan. Obilježavanje se održavalo pod pokroviteljstvom sve četiri jedinice lokalne samouprave Gradova Paga i Novalje, Općina Kolan i Povljana te pod medijskim pokroviteljstvom Radio postaje Pag – prenosi Radio Pag.

hj/lo