Obnova sakralnih objekata u Senju donosi novi sjaj katedrali i okolnim crkvama

0
Detalj sa polnoćke u konkatedrali Uznesenja BDM u Senju

Senjska katedrala, poznata po svojoj bogatoj povijesti, blagdane je dočekala s novim sjajem zahvaljujući nedavnoj obnovi. Umjesto planirane kupnje novih, odlučeno je za restauraciju postojećih klupa izrađenih od kvalitetnog hrasta starih tri desetljeća. Stručnjaci ističu da temeljita obnova ovih klupa ne samo da će produljiti njihov vijek, nego i naglasiti ljepotu starog drva. Sredstva za ovaj projekt osigurana su donacijama vjernika.

Posebnu pažnju privlači i novi kip svetog Jurja, djelo poznatog zagrebačkog umjetnika Marka Gašparića, koji je postavljen na zidu katedralnog svetišta.

U sklopu obnove, crkva u Krivom Putu također je doživjela preobrazbu s novim limenim krovom, zamijenivši stari koji je propuštao. Financiranje ovih radova osigurano je iz proračuna župe te uz pomoć Grada Senja i Ministarstva kulture i medija, koji su pomogli i u obnovi katedralnih relikvijara te stolarije na crkvi svetog Martina.

Župa Senj nastavlja s obnovom i ove godine, s planovima za radove na zemljištu oko crkve svetog Franje i restauraciju korova i starih klupa iz 19. stoljeća koje krase bočne lađe katedrale.

L.O.