Obnova spomen kapele na Žutoj Lokvi

Počeli su radovi na obnovi kapelice sv. Križa u Žutoj Lokvi koja je podignuta na mjestu pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika koje su 24.08.1991. godine iz mučke zasjede ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Obnovu kapelice je započeo, u ime Hrvatsko-njemačkog društva prijatelja, Joso Nikšić, Kompoljčanin na “privremenom radu” u Njemačkoj. Inače, „Njemačko-hrvatska zajednica Karlsruhe“ je 1993. godine prikupila sredstva za podizanje kapelice na mjestu pogibije hrvatskih redarstvenika u Žutoj Lokvi. Tada je Zajednica poklonila i zvono mira sa željom da ono zvoni ne samo Hrvatima u domovini, nego i onima koji su pali diljem svijeta.
Obnovi kapelice na Žutoj Lokvi se pridružila i Općina Brinje. Načelnik Zlatko Fumić je, osim financijske pomoći iz proračuna Općine, u dogovoru sa direktoricom Komunalnog društva Brinje Josipom Pavlović, angažirao djelatnike komunalnog društva da pomognu pri sanaciji zdanja. Glavni izvoditelj radova je Obrt Crnković iz Brinja.
Osim sanacije i zaštite zdanja, plan je da se pored kapele uredi i prikladno parkiralište, a u konačnici da to bude pravi spomen-park te ujedno odmorište za turiste, na kojem će putnici s oglasne ploče moći pročitati osnovne podatke o “svetom mjestu” na kojem se nalaze odnosno o hrvatskoj borbi za slobodu, za koju su i četvorica poginulih na Žutoj Lokvi dali svoje živote.
Mora se napomenuti da je član „Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe“ Joso Nikšić bio glavni inicijator početka radova na obnovi kapelice na Žutoj Lokvi, a osim financijske pomoći pri nabavci materijala za obnovu, Joso Nikšić svojim vrijednim rukama svakodnevno pomaže radnicima kako bi se obnova kapelice završila na vrijeme odnosno do 25. obljetnice pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika.
Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić javno poziva sve predstavnike braniteljskih udruga koji su u mogućnosti da volonterskim radom pomognu Josi Nikšiću i ostalim radnicima i uključe se u radove na obnovi kapelice kako bi kapelica uistinu 24. kolovoza zasjala novim obnovljenim ruhom te se dostojno obilježila 25. obljetnica pogibije hrvatskih vitezova.
A.M./D.P.