Obrtnici se upoznali s fiskalizacijom

0

GOSPIĆ – Što je fiskalizacija i fiskalne blagajne, što se mora mijenjati i zašto se mora prilagoditi naplatni uređaj, pitanja obrtnika ugostitelja i vježbovna radionica samo su dio edukativnog predavanja održanog u prostorijama Udruženja obrtnika Gospić. Edukaciju organizirala Sekcija ugostitelja, a održali su je Luka Copić, direktor prodaje tvrtke „Tomislav 1994“ doo iz Samobora te njihov ovlašteni distributer za Ličko senjsku županiju Goran Kovačić, a nazočilo joj je tridesetak ugostitelja iz Gospića, Karlobaga, Perušića, Donjeg Lapca i Lovinca, Udbine i Korenice.
Kako je u uvodu istakao Copić, fiskalizacija će se odvijati u tri etape, a u prvoj su ugostitelji, veliki poduzetnici i trgovački lanci, prijevoznici itd. Zahtjev za digitalni certifikat valjalo bi FINA agenciji predati što prije, a ne kada se stvore gužve istekom predviđenog vremena za prilagodbu kao i ne čekati zadnji dan s obukom za novi softver.
Tijekom edukacije ugostitelji su postavljali pitanja pa se doznalo da od početka godine neće biti moguće prepravljati račune, naknadno ih unositi, storniranja itd već isključivo izdavanje novog. Tko se do Nove godine ne prilagodi ne znači da će odmah biti i kažnjen, ali je sigurno da će izrečene kazne biti velike. Ukoliko dođe do poteškoća kvar se otklanja uglavnom preko interneta, a ostalo preko zastupnika u roku 24 sata. U slučaju da područje nije pokriveno internetom od HAKOM će se dobiti potvrda i problem će se drugačije tretirati i rješavati. Cijena prilagodbe će ovisiti o dosadašnjoj opremljenosti obrta, a najniža cijena je oko 2.500 kuna dok viša ovisi o djelatnosti, broju artikala, obimu poslovanja, radnom vremenu itd….

L.O.

Oglas