Odlična sezona na Plitvičkim jezerima

5

PLITVIČKA JEZERA – Recesijska godina nije imala većeg utjecaja na turističke rezultate NP Plitvička jezera. Umjesto stagnacije ili pada broja posjetitelja prema podacima koje nam je dala glasnogovornica parka mr. Vlatka Ružić u prvih osam mjeseci 2010. godine rezultati su bolji nego li u istom razdoblju prošle godine.

– Zaključno s 6. rujna NP Plitvička jezera posjetilo je ukupno 811.844 posjetitelja, što je za pet posto više nego li u istom razdoblju 2009. godine. Nacionalna struktura posjetitelja nije se znatnije mijenjala pa i dalje prevladavaju su  posjetitelji  iz Njemačke, Francuske, Slovenije i Italija. Također je nastavljena daljnja tendencija porasta posjetitelja iz Japana, kao što je i sve više gostiju iz Rusije. U srpnju i kolovozu već po tradiciji prevladavaju uglavnom individualni posjetitelji, dok se u rujnu ponovo očekuje povećanje grupnih posjetitelja koje većinom čine gosti iz dalekoistočnih zemalja. Booking je do konca godine na razini je prošlogodišnje, iako treba spomenuti i brojne rezervacije za tzv. kongresni turizam koji  je također vrlo važan segment turističke ponude NP Plitvička jezera, kazala nam je glasnogovornica V. Ružuć.

Iako se tek započelo s obnovom tradicije Plitvičkih vjenčanja nedaleko od Velikog slapa, česti su upiti domaćih i stranih parova koji bi sudbonosno «da» željeli izreći na Plitvičkim jezerima. Prvi zakazani termin vjenčanja u jesenskom dijelu sezone bit će ove subote, a već su  rezervirana i dva termina za vjenčanja u listopadu. Među novim sadržajima koje je  nacionalni park realizirao ove godine nalaze se i dvije poučne staze. U petak, 10. rujna godine otvaraju se dvije poučno-rekreativne staze, jedna u dužini devet, a druga u dužini 21 kilometar. Uz stručno vodstvo posjetitelji će moći vidjeti dijelove nacionalnog parka  u  kojima dominiraju šumski ekosustavi, zapravo potpuno netaknuta priroda s elementima europske prašume. Staza od devet kilometara zove se „staza Plitvica“ i polazi od Labudovca do prijevoja Preka kosa. Prolazi kroz Selo Plitvica te potok Plitvica do Kozjačke drage. Staza od 21 km ( Staza Čorkova uvala) također polazi od Labudovca do lugarnice u Čorkovoj uvali preko sela Plitvica do Kozjačke drage. Ovim dvjema stazama postojeći razgledni sustav smješten u jezerskoj zoni proširen je i na šumske ekosustave  koji inače čine 76 posto površine Parka. Obje staze imaju rekreativan, ali i poučni karakter jer se posjetiteljima uz pomoć stručnih vodiča te informativno edukativnih  tematskih tabli  postavljenih duž staza pruža mogućnost upoznavanja s bogatstvom biološke raznolikosti Parka. Za prigodu otvaranja poučnih staza tiskan je i informativni letak.

H.J.