Održan Festival šljiva koji slavi ličku sortu „bistricu“!

NP Plitvička jezera treću godinu zaredom priredio je okupljanje novinara povodom Festivala šljiva. U restoranu „Lička kuća“ slavila se danas šljiva sorte bistrica i mnoge delicije koje se dobivaju od njezina skromnog ploda. Uzvanike su na samome ulazu dočekao ravnatelj nacionalnog parka Tomislav Kovačević.

-Kada smo prije dvije godine krenuli s ovom manifestacijom  to smo učinili znajući da je Lika domovina šljive bistrice, sorte koju mnogi nazivaju „kraljicom šljiva“. Zbog njezinih nutritivnih svojstava, okusa i količina prirodnog šećera. Zato su svi proizvodi koji se rade od ove sorte šljive vrhunskog okusa, bez dodataka umjetnih i sličnih šećera i potpuno su ekološki jer se šljiva bistrica ne tretira pesticidima. Zahvaljujući njezinim plodovima danas su naši vrijedni kuhari predvođeni šefom Jurajom Juralićem za vas priredili 30-ak  delicija čiji je osnovni sastav upravo lička šljiva bistrica. Prva asocijacija vezana uz ovu šljivu je lička šljivovica. Danas smo vam je ponudili isključivo uz oznaku „Lika quality“, dakle  proizvedenu uz vrhunsku tehnologiju i na potpuno prirodan način. Pred vama će se peći i domaći pekmez, također delicija bez ikakvih dodataka, rekao je ravnatelj Tomislav Kovačević.

Nastavak ispod oglasa

Šef kuhinje Ličke kuće Igor Juralić prezentirao je  neke od ponuđenih delicija. Od starinskih pita i savijača do modernih torti i kolača.  Najveću pozornost okupljenih novinara izazvale su knedle  sa šljivama i starinski lički kolači salenjaci. Zasebno je prezentirano umijeće pečenja pekmeza od šljiva. Na vatri i uz gotovo pet sati miješanja. Svaki je novinar doma ponio po teglicu još mlakog pekmeza, kao dokaz da se ta namirnica može prirediti bez kemijskih dodataka i konzervansa. Sve se ovo događalo pod budnom paskom direktora Ličke kuće Milana Bićanića tako da je svaki segment današnjeg Festivala šljiva bio na svojem mjestu.

Na ovoj manifestaciji nudili su se i proizvodi Udruge žena „Gačanka“ iz Otočca, rukotvorine koji su odavno prepoznate po svojoj izvornosti i tradicijskom načinu izrade. Od mnoštva proizvođača ličke šljivovice samo su dvojica ostali registrirani za tu djelatnost: Drago Vlajinić iz Perušića i Budimir Eror iz Bunića.

L.O.