Održan sajam domaćih proizvoda «Lika u fokusu»

PLITVIČKA JEZERA – Sajam domaćih proizvoda «Lika u fokusu» po osmi je put okupio proizvođače prehrambenih, odjevnih i uporabnih predmeta iz cijele Like, kao i s područja Zagreba, Dalmacije i Primorja. Pedesetak je izlagača na ukazu br. 1. nacionalnog parka izložilo uratke proizvedene iz prirodnih materijala i s tradicijskom tehnologijom. Govoreći na otvaranju sajma organizator Tihomir Lipohar iz zagrebačke tvrtke «Foto-Grafika» istaknuo je potrebu isticanja autohtonih proizvoda Like jer je riječ o neprocjenjivom bogatstvu još uvijek nedovoljno poznatom širem auditoriju.

– Sve što je ovdje izloženo je brand, nešto što vrijedi vidjeti i okusiti jer  se u tehnološkom smislu sve oko nas brzo mijenja. Brand je lički sir, to je i rakija, to su odjevni predmeti, poslastice…Cijela je Lika svojevrsni brad i zato ne treba previše razmišljati što nam je činiti. Ličani su izvana tvrdi ljudi, ali kada sam ih upoznao uvidio sam da su vrlo plemeniti i osjetljivi, ne žele otimati nikome, niti komu činiti zlo. Vrijedni su i ponosni, pomalo samozatajni. Ta se samozatajnost očituje i u plasmanu ličkih proizvoda i zato je «Lika u fokusu» nastojanje da se sve to lijepo i kvalitetno što Lika nudi može vidjeti na jednome mjestu, rekao je T. Lipohar. U ime Ličko-senjske županije nazočne pozdravio zamjenik župana Nikola Lalić, a u ime Općine Plitvička jezera Mijo Vidović. Manifestacija «Lika u fokusu» priređuje se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH.

Nastavak ispod oglasa

Unatoč činjenici da se ovogodišnja priredba događala u špici turističke sezone i u «turističkoj Meki», u NP Plitvička jezera, čini se da je odaziv posjetitelja bio ispod svih očekivanja. Iako se na ulazu br. 1 po običaju u kolonama čekalo na kupnju ulaznice za posjetu jezerima, oko štandova se mogao vidjeti tek zanemariv broj znatiželjnika. Nekoliko sati nakon službenog otvaranja sajma strpljivi su proizvođači prodali tek ponešto od svoje izložene robe. Zbog izostanka posjetitelja iz većih ličkih mjesta, loša promidžba svakako je jedan od faktora koji su učinili da je ove godine zamalo bilo više izlagača, nego li posjetitelja.

M. S.