Održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Otočac održana je 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu. Konferenciju je prigodnim govorom otvorila potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.

Gospodarska komora ima dugogodišnje iskustvo u promicanju i poticanju poduzetništva žena. Ove će godine biti 21 godina kako gospodarska komora uspješno surađuje sa Hrvatskom udrugom poslovnih žena „Krug“. U svjetskoj populaciji kao i u ukupnom stanovništvu RH žene čine većinu od 52 posto, no činjenica je da žena u području poduzetništva ima manje nego muškaraca, zbog socijalnog, ekonomskog, politički nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Iako su žene obrazovanije te čine većinu među diplomiranima, 58 posto i među magistrima 54 posto, te među doktorima znanosti također, u 2013 godini žene su u prosjeku zarađivale 11 posto manje od muškaraca. U toj godini jedina djelatnost gdje su žene bile bolje plaćene od muškaraca, nevjerojatno ali istinito, bilo je graditeljstvo“ – kazala je Mirjana Čagalj.

Nastavak ispod oglasa

Na konferenciji se moglo čuti da su žene u poduzetništvu još uvijek na hrvatskom tržištu rada u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, ali unazad nekoliko godina vidljivi su pozitivni pomaci u smjeru poticanja uloge žena u poduzetništvu. Tako je u 2008. godini bilo tek 18 % žena poduzetnica dok je u 2013. godini  taj broj porastao na 25 % žena poduzetnica što je vrlo pozitivna tendencija. Iako je u Hrvatskoj sve više žena u poduzetništvu još uvijek se susreću sa stereotipovima koji koče karijeru pa je često taj put teži nego put muških poduzetnika.

Za povećanje broja žena u poduzetništvu potrebno je izgraditi odgovarajuću poduzetničku infrastrukturu, a u tom cilju Hrvatska donosi niz mjera i instrumenata kojima će se poticati žensko poduzetništvo. Tako je donesena i 2. po redu Strategija razvoja poduzetništva žena u RH za razdoblje od 2014. – 2020. godine kao okvir akcija i postupaka koje je potrebno poduzeti u cilju poboljšanja ženskog poduzetništva.

HGK bila je jedan od inicijatora te nacionalne strategije te jedan od sudionika u provedbi strateških ciljeva poput poboljšanja sustavne podrške poduzetništvu žena i uvođenju poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu. U cilju pomoći ženama pri ulasku u biznis Komora je održala niz raznih edukacija za poduzetnice početnice i one koje tek to namjeravaju postati te je sudjelovala u više projekata. Posebno se izdvaja sudjelovanje u projektu Ambasadorice ženskog poduzetništva gdje se kroz niz seminara i radionica nastojalo potaknuti i podići samopouzdanje žena da počnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke.

Sasvim je sigurno da treba obratiti pozornost na aktivno poticanje ostvarivanju potencijala žena u poduzetništvu kroz razvoj zakonodavne podloge i aktivne politike RH na području spolne ravnopravnosti. HGK prepoznala je potencijal u ženskom poduzetništvu odavno, a na njemu radi i  osmišljava nove projekte u cilju poticanja i jačeg razvoja ženskog poduzetništva. Uz aktivno djelovanje institucija važnu ulogu u promjenu u društvu kao uvijek do sada imaju same žene. Ono u što se može biti siguran je da će u budućnosti žensko poduzetništvo biti od velikog značaja te da novo doba preferira nove vještine poput komunikacijskih, međuljudskih, njegovanje suradnje, razmjena informacija koje su kod žena ipak puno jače razvijene.

„Unatoč svim problemima i teškim ekonomskim prilikama vi žene poduzetnice koje ste ovdje svijetli ste primjer, zbog toga je i ova konferencija od velike važnosti jer isticanjem uspješnih iskustava šaljete jasnu poruku da žene u poduzetništvu nisu slučajnost već potencijal. A muške kolege bi zamolila da se što manje bore za ženska prava jer od kad se oni za njih bore žene ih imaju sve manje“ – kazala je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.

Prvoj Međunarodnoj konferenciji o ženskom poduzetništvu nazočile su i poduzetnice iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a sve su imale priliku predstaviti svoja poduzetnička iskustva, sudjelovati u raspravama, te upiti iskustva iz prezentacija predstavljenih projekta.

D.Prša