Održana prezentacija Programa HBOR-a „Žene poduzetnice i BAS programa Europske banke za obnovu i razvitak

0

OTOČAC – U sklopu obilježavanja EU tjedna, u prostoru HGK – Županijske komore Otočac održana je prezentacija Programa HBOR-a „Žene poduzetnice i BAS programa Europske banke za obnovu i razvitak, također namijenjenog ženama poduzetnicama u Hrvatskoj.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kreirala je Program kreditiranja ženskog poduzetništva (Žene poduzetnice). Cilj Programa je poticanje osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata u većinskom vlasništvu žena, sukladno Akcijskom planu za provedbu Strategije razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2010. – 2013. Obzirom kako su uvjeti kreditiranja, s kamatnom stopom od 2% godišnje i rokom otplate 12 godina (uz poček do 2 godine) te mogućnošću financiranja do 100% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a, znatno povoljniji od trenutnih tržišnih uvjeta, HBOR, Područni ured za Liku zajedno s HGK – Županijskom komorom Otočac, Obrtničkom komorom Ličko-senjske županije i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnom službom Gospić organizirao je prezentaciju predmetnog programa.

Ovom je prilikom predstavljen program Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) BAS (Business Advisory Services) – „Program za žene poduzetnice u Hrvatskoj“, koji se temelji na donacijama, a cilj je razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj kroz subvencioniranje savjetodavnih usluga, neke od aktivnosti su trening za žene poduzetnice početnice, mentorstvo – Uspješna poslovna žena savjetuje poslovnu ženu, promocija i širenje informacija.

Programe su predstavile gđa. Draženka Draženović Kostelac. voditeljica područnog ured HBOR-a za Liku i gđa. Višnja Mrakovčić Supek iz Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Interes za predstavljanje navedenih programa je bio znatan, preko 30-ak predstavnica ženskog poduzetništva, odnosno potencijalnih poduzetnica, aktivno je sudjelovalo, a neke od njih su već formulirale svoj poslovni interes pa se u HGK – Županijskoj komori Otočac očekuju i konkretni zadatci i rezultati.

M.Kranjčević