Održana tribina „KINA – moćni div 21. stoljeća“

1

U Kulturno Informativnom Centru Gospić u ponedjeljak 22.10.2012. godine održana je tribina „KINA – MOĆNI DIV 21. STOLJEĆA. Voditeljica tribine Mira Pavlica – Stojčević brojnoj je publici predstavila carsku Kinu – najmnogoljudniju zemlju na svijetu.
Kina je po veličini površine treća na svijetu (iza Rusije i Kanade), obuhvaća 9 596.960 km². Prema popisu stanovništva Kina je 2000. godine imala 1.265.830.000 stanovnika te je po broju stanovnika prva zemlja u svijetu. Službeni je jezik kineski, a narječje mandarinsko. Kina je podijeljena na 22 pokrajine i 5 autonomnih regija, zemlja je 56 nacionalnih manjina. Tradicionalna kineska vjerovanja su: daoizam (taoizam), konfucijanizam i budizam. U Tibetu je raširen poseban oblik budizma, tibetski budizam.
2003. prema udjelu BDP-a vodeća je industrija, a strana ulaganja u Kinu od 1977. do 2002. iznosila su oko 400 milijardi USD.
Glavni grad Peking drugi je po veličini kineski grad (iza Šangaja). Veliki je prometni centar s mnoštvom pruga, cesta i autocesta koji ulaze i izlaze iz njega u svim pravcima. Intelektualno je žarište zemlje i središte obrta i industrije, a Tianjin je veliko industrijsko središte. Najveća turistička znamenitost u okolici Pekinga je Kineski zid čiji se najposjećeniji dio nalazi oko 30 km od grada. Također je značajno nalazište Pekinškog čovjeka Zhoukoudian.
Pored Kineskog zida kojeg godišnje obiđe oko 10 milijuna ljudi, Zabranjeni grad, Ljetna palača, Trg Tiananmen također su znamenitosti koje valja obići u Kini. Zabranjeni grad, nekadašnja carska palača kineskih dinastija Ming i Qing sastoji se od 800 zgrada i ima 9.999 prostorija. Trg Tiananmen je najpoznatiji i najveći gradski trg na svijetu, a 1989. bio je središte sedmotjednih prosvjeda koji su završili tragično za nekoliko tisuća studenata i radnika.

L.O./D.B.