Održana Završna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen, vrijednog 9.744.890 eura

0

U hotelu Olea u Novalji, održana je danas Završna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen.

Projekt, čiji je korisnik Lučka uprava Novalja, vrijedan je 9.744.890 eura odnosno 73.422.876,23 kn te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 8.283.157 eura odnosno 62.409.444,79 kn, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja iznosio 1.461.734 eura odnosno 11.013.431,44 kn.

Oglas

Završna konferencija održana je pred oko 50 uzvanika među kojima je bio i David Sopta u svojstvu predsjednika Uprave Jadrolinije.

Konferencija je započela pozdravnim govorima gostiju: izaslanika ministra mora, prometa i infrastrukture te ravnatelja Uprave za sigurnost plovidbe Siniše Orlića, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Novalje, Ivana Daba koji su istakli značaj projekta u odnosu na unapređenje kvalitete života kako stanovnika Novalje, tako i cijele Ličko-senjske županije te se posebno osvrnuli na kontinuitet suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, te podršku Vlade RH, što je uočljivo kroz realizaciju brojnih investicijskih projekata u ovom dijelu Hrvatske.

Gradonačelnik Ivan Dabo istaknuo je povijesni značaj Trajektnog pristaništa Žigljen koje je pušteno u promet 1990. godine, s kojeg je uspostavljen kvalitetan koridor u vrijeme Domovinskog rata te istaknuo Žigljen kao polaznu točku odlaska hrvatskih branitelja s otoka Paga na ličko ratište, izražavajući nadu da se te okolnosti više nikada neće ponoviti.

Danas Trajektno pristanište Žigljen predstavlja ulazna vrata na otok Pag i grad Novalju što ukazuje na značaj i važnost ovoga projekta koji je uspješno okončan u ugovorenim rokovima. Zahvalio je sadašnjem ravnatelju Tomislavu Kustiću i prijašnjem ravnatelju Igoru Vidasu na uspješnom vođenju i okončanju ovoga projekta te Ličko-senjskoj županiji na čelu sa županom Ernestom Petryjem, resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem na podršci ovom projektu, kao i svim ostalim sudionicima koji su dali svoj doprinos njegovoj realizaciji.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry naglasio je da su projekti poput rekonstrukcije i dogradnje Trajektnog pristaništa Žigljen rezultat sinergije Županije, Grada Novalje, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Lučke uprave Novalja, kao i da će Ličko-senjska županija kao osnivač Lučke uprave Novalja i dalje biti potpora i podrška u realizaciji sličnih projekata u budućnosti.

Izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra mora, prometa i infrastrukture te ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Siniša Orlić zahvalio je svim sudionicima projekta te naglasio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija do sada financiralo izgradnju i rekonstrukciju lučke infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od preko 100 milijuna eura te istaknuo Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen kao jedan od 19 uspješno provedenih projekata, naglasivši da Ministarstvo priprema natječaje na novo financijsko razdoblje.

U nastavku Završne konferencije ravnatelj Lučke uprave Novalja, Tomislav Kustić opisao je tehničke aspekte projekta i tijek izvođenja radova, zahvalivši pri tome izvođaču radova GRADITELJ SVRATIŠTA d.o.o., Projektantu RIJEKAPROJEKT d.o.o., voditelju Projekta KLING d.o.o. te nadzornom inženjeru HOUSE d.o.o.

Zahvalu je uputio i svim djelatnicima Lučke uprave Novalja i sadašnjim i dosadašnjim sastavima Upravnog vijeća, a posebno hvala upućeno je gradonačelniku Grada Novalje Ivanu Dabi koji je poticao i dao inicijativu za osnivanje Lučke uprave Novalja, županu Ernestu Petryju koji u ime osnivača daje svestranu potporu radu Lučke uprave te ministru Olegu Butkoviću bez čijeg Ministarstva i njegove potpore realizacija velikih projekata ne bi bila moguća.

U sklopu Završne konferencije Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen održan je stručni skup po nazivom: „Izazovi županijskih lučkih uprava u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ na kojem je govorio Loris Rak u ime Zajednice županijskih lučkih uprava, a sudjelovali su i ravnatelji županijskih lučkih uprava.

Na stručnom skupu prezentirani su izazovi s kojim se ove pravne osobe s javnim ovlastima susreću u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Zaključeno je da su se početni izazovi s kojima su se lučke uprave susrele u provedbi prvih projekata danas uvelike prevladani, no da njihova provedba i dalje zahtjeva veliki angažman koji bitno utječe na svakodnevno poslovanje te potrebu daljnjeg usavršavanja i stjecanja novih znanja kod njihovih djelatnika.

Organizacija Stručnog skupa je sufinancirana u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

L.O.