Održivi turizam kao još jedan hrvatski adut

Međunarodna je godina održivog turizma za razvoj. Ovim povodom Mreža za održivi razvoj Hrvatske u supokroviteljstvu NP Plitvička jezera i Klastera „Lika Destination“ organizira konferenciju na Plitvičkim jezerima 27. rujna  u Hotelu Jezero s početkom u 11 sati. Akciji obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj pridružila se i Mreža za održivi razvoj Hrvatske koja, zajedno s NP Plitvička jezera te Klasterom „Lika Destination“ održava konferenciju pod nazivom „Izazovi i perspektive održivog turizma Hrvatske“. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske je Tomislav Kovačević  iz LAG-a Lika koji ističe značaj konferencije u vremenu kada u svijetu više milijuna ljudi na dnevnoj bazi putuju kao turisti, povezujući na taj način različite kulture svijeta.

– Posebno treba istaknuti veliki gospodarski doprinos turizma u svijetu za sve zemlje, osobito za slabo razvijena područja koja su ranije bila siromašna i nepoznata, sve dok ih nisu otkrili „turistički nomadi“. Iz iskustva znamo kako svaki stihijski razvoj  za sebe veže brojne opasnosti i da su posljedice toga često nesagledive. Uz razvijeni turizam na obali, fokus turističkog razvoja stavlja se na razvoj kontinentalnog turizma te je u tom smislu održivi razvoj turizma nezaobilazna tema svih dionika razvoja. Stoga će na konferenciji, uz brojne predstavnike turističkih zajednica, sudjelovati i predstavnici gradova, općina i županija te predstavnici LAG-ova kao nezaobilanih dionika razvoja ruralnih prostora. Održivi razvoj počiva na tri stupa: ekonomskom, ekološkom i društveno-socijalnom, a održivi turizam upravo je taj koji na najbolji način može povezati ove tri osovine, rekao nam je Tomislav Kovačević.

Konferencija se održava  najpoznatijem hrvatskom i svjetski poznatom NNP  Plitvička jezera koji je pod zaštitom UNESCO-a. Važno je naglasiti kako se upravo na području Like provodi jedinstveni projekt utemeljen na održivom razvoju, projekt integralnog gospodarskog razvoja, pod nazivom „INTEGRA Lika 2020.“ kojemu je cilj brendiranje ove destinacije.

Hrvatska predstavlja oazu za turiste iz cijelog svijeta a Lika, zajedno s primorskim dijelom, uistinu je netaknuti biser koji će tek doživjeti pravu turističku valorizaciju. Upravo zbog toga, dolazak brojnih stručnjaka iz turizma te čvrstih pobornika održivog razvoja, dati će snažan pečat putu kojim se treba razvijati hrvatski turizam. Ne zaboravimo da je turizam važan izvor prihoda domicilnog stanovništva a turisti kao privremeni stanovnici turističke destinacije svoje doživljaje temelje, osim na prirodnim ljepotama i ponudi, upravo na načinu života i običajima lokalnog stanovništva. Stoga se razvoju turizma treba pristupiti planski i dugoročno, vodeći računa o dobrobiti za sve. Ministarstvo turizma također je obilježilo Međunarodnu godinu održivog turizma za razvoj dvodnevnom međunarodnom konferencijom u travnju ove godine, na kojoj su domaći i inozemni stručnjaci iz različitih područja razmijenili mišljenja i uputili poruke o potrebi razvoja turizma kroz formulu održivosti.

L.O.