Odzvonilo konjima-lutalicama?

Nakon što je prije 6 godina Općina Udbina sagradila sabirni centar za odbjeglu stoku, taj je objekt tek ovih dana dobio sve potrebne dozvole i certifikate za uporabu. U međuvremenu se dogodilo mnoštvo prometnih nesreća u kojima su vozači udarali u konje. Jedan takav sudar lani je za tragičnu posljedicu ima smrt vozača automobila. Zamjenik načelnika Općine Udbina Milan Uzelac javio nam je kako će se priča o sabirnom centru u Udbini dalje razvijati.

-Održali smo sastanak s načelnikom Policijske uprave ličko-senjske Antom Podnarom i njegovim najbližim suradnicima kako bi ih obavijestili o funkcioniranju tog sabirnog centra, prvog ove vrste u Hrvatskoj. Od ranije je dogovorena suradnja, a u cijelu priču voljni su se uključiti Grad Gospić i Općina Perušić, na čijim područjima je bilo najviše zabilježenih ekscesa vezanih uz probleme odlutale stoke, najviše zbog materijalne štete koju su uzrokovali konji. Bude li se ova priča širila, za očekivati je da bi Udbina mogla uskoro imati status Sabirnog centra za ovaj dio RH, ističe zamjenik načelnika Milan Uzelac.

Nastavak ispod oglasa

Podsjećamo da je Grad Gospić unatrag 6 godina pokrenuo niz aktivnosti kako bi se konje lutalice i njihove bahate vlasnike dovelo u red. Svi koji su se uhvatili u koštac s ovim problemom naišli su na pravi administrativni zid jer je za rješenje ovog problema trebalo udovoljiti mnoštvo uvjeta. Istodobno, vlasnici konja imali su obveze samo na papiru, a u praksi su konji živjeli i noćili pod vedrim nebom, stvarajući pri tome probleme u prometu i štete na poljoprivrednim površinama. Poticaj je bio jedini motiv ove priče. Čini se da je i tome konačno došao kraj.

M. S.