Općina Lovinac u svojem razvoju „ubacuje“ u veću brzinu!

0

Kako smo već javljali Općina Lovinac narednoga vikenda priprema manifestaciju pod nazivom „Dani sira i ličkoga krumpira“. Bit će još jedan način da posjetitelji dožive iskonske vrijednosti koje pruža ovaj dio Like i njegovi vrijedni ljudi. Ovim povodom postavili smo nekoliko pitanja načelniku Općine Lovinac Ivanu Miletiću.

-Općina Lovinac svake godine na ovoj manifestaciji proširuje sadržaje i uvodi neke novine. Što nas očekuje sljedećeg vikenda po tom pitanju?

-Ove godine obilježava se deseta godišnjica ove manifestacije stoga je pripremljen bogat program za djecu i odrasle koji će se nastaviti i u nedjelju, 17. rujna 2023. do popodnevnih sati. Manifestacija će ovoga puta okupiti više od 40 izlagača krumpira, sira te mnogobrojnih drugih autohtonih proizvoda. Uz mogućnost degustacije i kupnje proizvoda, manifestacija nudi zabavni program koji će potrajati do večernjih sati, a vodit će ga Darko Janeš. Prisutne će tijekom dana zabavljati HKUD „Degenija“  iz Gospića i HKUD „Vrilo“ Lovinac, sekcija „Pilići“  te Tamburaški sastav Plitvički bećari, a za zabavu u večernjim satima pobrinuti će se Grupa „Vista“ iz Zadra. Gastronomske delicije pripremit će „Angelus catering“ kao i mnogobrojni izlagači na štandovima koji će se pobrinuti da nitko u Lovincu ne ostane gladan. Za najmlađe će biti organizirane razne igre, a uz njih ih očekuje i napuhanac, Face painting te radionica zmajarenja. U sklopu manifestacije 16. i 17. rujna održat će se i biciklijada „Srce Velebita“. Kroz subotu 16. i nedjelju 17. rujna organizirane su lagane i srednje teške ture.  Za sve mlade i one koji se tako osjećaju pripremaju i poseban poligon spretnosti gdje će sudionici imati priliku testirati svoje biciklističke vještine. Ovo je sjajna prilika za zabavu i lagani izazov.

-Možete li nam definirati uzvanike i sudionike (izlagače) na toj priredbi? 

-Službena lista ne postoji, svakako s očekuje dolazak župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja. Svi sa dobrom voljom za dolazak su pozvani. Sudionici na ovoj manifestaciji su proizvođači domaćih proizvoda sa područja Ličko-senjske i susjednih županija. 

-Što za žitelje vaše općine znače Dani sira i ličkoga krumpira?

-Lovinac je uz sve svoje prirodne ljepote i sadržaje postao prepoznatljiv upravo i zbog ove manifestacije koja okuplja brojno stanovništvo diljem Hrvatske. Svi stanovnici općine imaju priliku izložiti svoje proizvode na štandovima i povezati se sa kupcima. Na takav način želimo pobliže prikazati ljudima sa čime ovaj kraj raspolaže i koju vrhunsku kvalitetu proizvoda nudi. Ljudi koji su okrenuti prema turizmu također pronalaze svoju priliku u ovome, a sve se ogleda u dodatnoj promociji Lovinačkog kraja kao sjajne turističke destinacije. 

-Općina Lovinac je u medijima cijeloga ljeta bila isticana kao područje intenzivnih radova na infrastrukturi. Što biste izdvojili kao krucijalno u tome smislu?

-Najvažnija je izgradnja vodovodne mreže za koji je potpisan ugovor sa odabranim izvođačem radova, a koja će se početi raditi prije kraja ovog mjeseca. Izgradnjom vodovodne mreže stvoriti će se uvjeti za daljnje širenje i grananje vodovodne mreže u zaseoke Polje, Piplica, Parčići, Sekulići, Račići, Kik i drugih pa sve do spoja sa cjevovodom u Vraniku, odnosno Gornjoj Ploči. Ovaj projekt nosi najveću financijsku vrijednost te se njime pospješuje opstanak i povratak stanovništva na području naselja Lovinac ali i novo naseljavanje te daljnji i brži razvoj turizma koji laganim koracima u Općini Lovinac ide naprijed, ali i svekoliki drugi razvoj ovog kraja, zaključuje načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

L.O.