Općina Plitvička Jezera obilježila je Dan Općine i blagdan svojega zaštitnika Svetog Jurja

0

Općina Plitvička Jezera obilježila je nizom sadržaja Dan Općine i blagdan svojega zaštitnika Svetog Jurja. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća sudjelovali su članovi toga tijela, kao i mnogi uzvanici. Govoreći od proteklom razdoblju načelnik Općine Ante Kovač istaknuo je kako su svi stanovnici ove jedinice lokalne samouprave zajedno „jeli kruh sa sedam kora“, misleći na brojna gradilišta koja su na neki način postala obilježja ovoga kraja.

-Običaj se u ovakvoj prigodi načiniti retrospektivu rezultata rada, a kako se meni približava polovica mandata, prigoda je tim veća. Jedan od projekata važnih za ovo mjesto i cijelu Općinu je završetak radova na našem Kulturno-informativnom centru. Vjerujem da ćemo za taj kapitalni objekt tijekom svibnja dobiti sve dozvole i staviti ga u funkciju. U tijeku su i geodetske izmjere ovoga područja, također jedan vrlo važan posao. Mi ćemo do studenoga podmiriti svoje obveze od 3,3 milijuna kuna u sufinanciranju toga projekta. Ipak, naša najveća zadaća je vodo opskrba i odvodnja. Hrvatske vode trenutno rade tri velika projekta na ovome području, vezano uz projekt cjelovite aglomeracije. Naš najveći problem je dotrajali vodovod i u tom smislu se radi cjeloviti  projekt vrijedan 3,7 milijuna kuna. Do sada smo bili na neslavnom 4. mjestu po gubicima vode iz vodovodnog sustavu u RH. Ove godine imat ćemo 200 novih potrošača i vodovod koji neće gubiti vodu, rekao je načelnik Kovač i istaknuo brojne napretke u kvaliteti infrastrukture Općine Plitvička Jezera. Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević istaknuo je sve kvalitetniju sinergiju lokalne samouprave i nacionalnog parka. Kovačević je pohvalio  povoljnu radnu klimu u kojoj se defeiniraju i realiziraju brojni projekti od zajedničkog interesa te ustanove i Općine.

-Projekti su prezentirani, definirani i krenuli su s realizacijom. Pri tome je projekt aglomeracije svakako na prvom mjestu, što čini snažan pomak u smislu kvalitetnijih uvjeta živoza, snažan su zamašnjak razvoja turizma, uz presudnu ekološku komponentu neophodnu za ovo područje, istaknuo je Tomislav Kovačević.

Župan ličko-senjski Darko Milinović naglasio je kvalitetnu suradnju Županije s Općinom Plitvička Jezera koja se odvija bez obzira na stranačke boje ili bilo kakve animozitete.

-Od nas to očekuju i oni koji su nas izabrali. Čestitam vam na projektima koji su se razmahali i najavljuju neka bolja vremena. Ovdje je vidljiva politička stabilnost i s time odlični rezultati. Vjerujem da će prevladati razum pa ćemo narednog tjedna izglasati proračun. Zbog toga je vaša OŠ Smoljanac već izgubila 1,6, milijuna kuna. Na čekanju je gotovo 6 milijuna kuna projekata važnih za ovo područje, rekao je župan Milinović i opet istaknuo suficit Ličko-senjske županije od 5,3 milijuna kuna.

L.O.