Općine potražuju 150 milijuna kuna od HAC-a

GOSPIĆ – Hrvatskim autocestama prijete masovne ovrhe od gradova i općina na čijem području su sagradile autocestu A1 (Dalmatinu), a za to jedinicama lokalne samouprave nisu isplatile komunalne doprinose, iako su to po zakonu bile dužne napraviti još prije desetak godina, prije kretanja u investiciju.

Ništa od zastare?

Nastavak ispod oglasa

Bunt gradova i općina krenuo je iz Ličko-senjske županije. Tamo četiri općine ( Lovinac, Perušić, Jasenice i Brinje) i Grad Gospić te Općina Posedarje u Zadarskoj županiji potražuju gotovo 150 milijuna kuna. No većina je onih koji uopće ne znaju za tu zakonsku mogućnost (npr. Bosiljevo u Karlovačkoj županiji i tek se spremaju na naplatu). Hrvatske autoceste smatraju da nisu obavezne platiti iznose te tvrde da je za njih nastupila zastara potraživanja jer su rješenja donesena sedam godina nakon puštanja u promet dionica autoceste na koje se odnose.

– Do zastare ne može doći jer upravni postupak nije počeo u vrijeme kada su građene prometnice, nego od trenutka kada su općine na uvid dobile dokumente po kojima su ispostavile račune – kaže odvjetnica Katja Jajaš u intervju za Jutarnji.

U HAC-u su izrazili zabrinutost jer “se radi o iznimno velikim iznosima i eventualne ovrhe po predmetnim rješenjima mogle bi ugroziti poslovanje”.

Usporedbe godišnji proračun – potraživanje

Općina Lovinac; 5 milijuna – 19,422 milijuna

Općina Perušić; 10 milijuna – 4,650 milijuna

Općina Brinje; 6 milijuna – 43,333 milijuna

Općina Jasenice, 5 milijuna – 35,272 milijuna

Općina Posedarje; 18 milijuna – 35,192 milijuna

Grad Gospić; 56 milijuna – 6,6 milijuna

H.J.