Oprez za vikend, policija ‘u lovu’ na višak promila

1

Iz Ministarstva unutarnjih poslova su u utorak priopćili da će povodom Martinja, narodnog običaja krštenja mošta, pojačano provoditi nadzor vozača na prometnicama.

Kako bi se preventivno djelovalo na smanjenje prometnih nesreća te sprječavalo i sankcioniralo vožnju pod utjecajem alkohola, nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene glede prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Na tim će se mjestima uspostaviti velik broj nadzornih točaka u razdoblju od 11. do 14. studenoga, izvijestio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

U pojačani nadzor prometa bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati ove akcije, kada je na području Republike Hrvatske na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 25.889 vozača, ističe MUP.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola je zatečeno 1.894 vozača, a 23 vozača zatečena su kako upravljaju vozilom pod utjecajem droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 522 vozača, skupini od 18 do 24 godine – 517 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 promila u krvi.

Glasnogovornik Borovec ističe i kako su u prvih deset mjeseci ove godine, vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4.939 prometnih nesreća. U ovim nesrećama smrtno su stradale 92 osobe, 628 je zadobilo teške, a 2.297 lake tjelesne ozljede.

N.A.