Osnovana Komisija za hrvatski martirologij

1

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović izvijestio je novinare da je HBK na svom 42. zasjedanju osnovala novo tijelo. Riječ je o Komisiji za hrvatski martirologij. Cilj je Komisije odazvati se pozivu Ivana Pavla II. koji je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da popišu svoje mučenike koji su znali živjeti i umrijeti za druge.

Biskup Bogović podsjetio je kako smo u čast hrvatskih mučenika sagradili crkvu na Udbini koja je blagoslovljena, a ove će godine biti i posvećena. Komisiju čini šest svećenika, te stručnjaci povjesničari, a Komisija će ujedno biti i subjekt koji će moći odgovarati na pitanja s toga područja, bila da ona dolaze od strane Vlade ili drugih institucija.

Biskup Bogović predstavio je i Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata. Biskupi podržavaju zakon, te će sa svoje strane učiniti da bude i proveden. Istaknuo je i kako biskupi podržavaju i obilježavanje dana žrtava totalitarističkih režima, i predlažu da obilježavanje bude između 23. kolovoza i 9. rujna, kada slavimo Dan hrvatskih mučenika. Također je napomenuo kako biskupi podržavaju i napore MUP-a da se istraže zločini nad žrtvama koje se nalaze u masovnim grobnicama, te da se ukaže na njihove počinitelje.

Biskup Bogović pojasnio je i inicijativu “svehrvatskog groba”, koja nije bila tema na zasjedanju. Prijedlog je da bude na Krbavskom polju podno crkve Hrvatskih mučenika. Namjera je da se na jednom mjestu izgradi svehrvatski grob gdje bi bile položene kosti iz svih grobišta i jama gdje su stradalnici bačeni da im se zatre ime i trag.

/ bib /