Otkrijte čari Majstorske ceste: od povijesne prometnice do turističkog bisera

0

Ako još niste imali priliku provozati se Majstorskom cestom, svakako biste trebali razmisliti o tome. Vožnja ovom predivnom panoramskom cestom koja siječe Velebit i spaja Sveti Rok u Lici s Obrovcem preko prijevoja Mali Alan na 1045 metara nadmorske visine, doista oduzima dah svojom ljepotom i pričom o gradnji, zbog koje spada u životna doživljaja koja se pamte. Umjesto da brzate prema moru, odvažite se na ovu pustolovinu ili, još bolje, odvojite vrijeme samo za nju. Majstorska cesta zaslužuje biti cilj cjelodnevnog izleta.

Ova cesta otvorena je 4. listopada 1832. godine i s dužinom od 41 kilometar predstavlja zaštićeno dobro Republike Hrvatske. Nazivana remek-djelom europske cestogradnje tog doba, ime joj je odavanje počasti njezinoj izuzetnosti, inspirirano njemačkom riječi “meisterstück”, što znači remek-djelo, dok je službeno ime državna cesta D 547.

Oglas

Majstorska cesta nekada je bila ključna trgovačka i poštanska arterija, a danas je cijenjena turistička destinacija poznata po svojim vidicima. Postala je omiljeno odredište avanturista, od motociklista i biciklista do planinara i ljubitelja roadtripova, čemu doprinose i Tulove grede, jedinstveni vapnenački kompleks koji oduševljava posjetitelje.

Gradnja ceste nije bila laka; radovi su započeli 1825. godine pod vodstvom Josipa Kajetana Knežića, koji je radnicima obećavao zlato u zamjenu za iskopane stijene, suočavajući se s izazovima kako od radnika tako i od naručitelja radova. Unatoč poteškoćama, cesta je izgrađena do zadovoljavanja i suvremenih kriterija izgradnje, pokazavši Knežićevu izuzetnost u cestogradnji.

Majstorska cesta nije samo prometnica; to je mjesto gdje se prepliću legende o zmajevima i velebitskim vilama te kultno mjesto za ljubitelje serijala o Winnetouu, snimanog na njezinim lokacijama. Tulove grede posebno su značajne, obilježene spomenom na Karl May i njegove romane, čineći Majstorsku cestu ne samo povijesnim čudom, već i kulturnim i turističkim draguljem Hrvatske.

L.o.