Otkriveno spomen-obilježje u Boričevcu

0

U organizaciji Ministarstva branitelja danas je u mjestu Boričevac u općini Donji Lapac otkriveno spomen-obilježje za ubijene 24 civilne žrtve ustanka 27. srpnja 1941. godine na lokaciji Dabin Vrh, selo Brotnja, Općina Gračac u Zadarskoj županiji.
Spomen-obilježje podiže Republika Hrvatska u spomen na 24 civilne žrtve roda Ivezić.
Podizanjem spomen-obilježja želi se na trajan i vidljiv način očuvati spomen na ubijene u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju, odnoseći se prema svim stradalim žrtvama s dužnim pijetetom.
Kod spomen-obilježja upaljene su 24 svijeće te su najviši uzvanici i članovi potomaka žrtava položili vijence i zapalili svijeće.
Otkrivanju spomen-obilježja prethodila je ceremonija posljednjeg ispraćaja i sveta misa zadušnica za ubijene žrtve roda Ivezić u crkvi „Rođenja blažene Djevice Marije“, zatim sprovodni obred i pokop posmrtnih ostataka roda Ivezić pored spomenute crkve, te otkrivanje spomen-obilježja crkve u mjestu Borićevac, Općina Donji Lapac.
Sprovodnu svetu misu i sprovodne obrede pokopa predvodio je msgr. Mile Bogović, biskup u miru uz nazočnost drugih svećenika Gospićko-senjske biskupije.
U ime potomaka obitelji Ivezić nazočnim se obratila predstavnica potomaka roda Ivezić Marija Bebić, zatim izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra branitelja.

L.O./MUP