Otočac – “ Put otočkih graničara” kroz 9. interpretacijskih panoa

0

Grad Otočac i njegova okolica itekako su povijesno, kulturno I turistički zanimljivi kako hrvatskoj tako i svijetskoj javnosti. No, kako svi ti resursi nisu dovoljno turistički valorizirani, tako je i sam Grad Otočac do sada vrlo loše nuđen kao motiv dolaska, a modela kvalitetne interpretacije kulturno povijesne baštine nije bilo.

Grad Otočac sa svojom zaštićenom urbanom jezgrom predstavlja svojevrsni muzej na otvorenom i Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke, zahvaljujući dugogodišnjem prikupljanju i obrađivanju podataka o povijesti i baštini Gacke, stvorila je izuzetno bogatu podlogu temeljem koje je moguće razviti jedan novi turistički proizvod koji će doprinijeti da se prostor Grada Otočca turistički interpretira na jedan posve novi i moderan način. Da bi se kroz priču, izvučenu iz bogate prošlosti slavne Otočke pukovnije, iz vremena koje ima izraženu i značajnu povijesnu ulogu u postojanju i razvijanju Grada Otočca, sa svim materijalnim ostacima i bogatim i vrijednim ostacima nematerijalne baštine sve približilo i jednostavnije ponudilo za razvoj osmišljenog kulturnog turističkog proizvoda koji je idealan za poticanje samostalnih ili organiziranih poludnevnih i jednodnevnih izleta, kao i kratkih vikend putovanja, Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke kao nositelj projekta „Put otočkih graničara“ osmislila je ploče sa tematskim putem za što su sredstva dobivena od Ministarstva turizma.

Oko je naše kamere zabilježilo postavljanje prvih tematskih ploča koje postavljaju djelatnici otočkog “Komunalca”. Kako doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Otočac, koja kroz Strukovnu grupu kulturnog turizma sudjeluje u realizaciji aktivnosti koje su vezane uz edukaciju turističkih subjekata koji i uspostavu suradnje s putničkim agencijama kroz Poslovni klub kulturnog turizma, projekt „Put otočkih graničara“, ukupno se sastoji od 14 turistički dovoljno zanimljivih i razvijenih kulturno-povijesnih znamenitosti iz vremena slavne Otočke pukovnije: Otočki graničari, Utvrda Fortica, Put od podnožja do utvrde – oplemenjen Križnim putem, Stara kaznionica, Stožerna župna crkva (Stabskirche), Vojna bolnica, Zgrada pukovnije, Paradni trg (Park), Kapelica MB Žalosne (Sct. Maria Virginis Dolorosa), Urbana jezgra Gornjega grada, Crkva Sv. Georgija Velikomučenika, Pukovnijska zgrada, Vojarna Franz Josef (danas vojarna Bana J. Jelačića), Muzej Gacke. Sve točke biti će povezane i obrađene u brošuri tematskog puta otočkih graničara, a za postavljanje interpretacijskih ploča odabrano je ukupno 9 referentnih lokacija i to : Crkva Presvetog Trojstva / Stožerna župna crkva, Gradski park / Paradni trg, Fortica, Stara kaznionica, Pukovnijska kuća i zgrada ratnog povjerenstva , Vojarna Franjo Josip, Kapelica Majke Božje od sedam žalosti, Vojna bolnica, Zgrada pukovnije. Panoi su dvojezični HR/ENG, konstrukcija napravljena od inox-a, a ploče su ispisane na materijalu otpornom na različite vremenske atmosferilije. Kako doznajemo postavit će se ukupno 9 kom. interpretacijskih panoa-ploča.

Dražen Prša