Otočac – Blagdan Sv.obitelji i Sv.Stjepana

0

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu u 11,00 sati danas na blagdan Sv. Obitelji predslavio i propovijedao je mons.mr.Tomislav Šporčić – generalni vikar Gospićko-senjske biskupije , u suslavlju s vlč.Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne .

U svom nagovoru mons.Šporčić je kazao: Ove se godine blagdan Sv. Stjepana poklopio s blagdanom Svete obitelji, pa se danas na poseban način razmišlja o ulozi obitelji i obiteljskim vrednotama i moli se za obitelji.

Oglas

Danas slavimo Sv.Obitelj to je povezano s onim što će se dogoditi tijekom Isusova života. Crkva dok slavi sv.Obitelj želi naglasiti da obitelj treba biti evangelizirana. Ako se navješćuje evanđelje znači biti progonjen, prihvaćati Isusov križ. Danas su obitelji smanjene, ugrožene, danas mnoge obitelji nisu sposobne nositi križ, obitelj je danas nepoželjna na ovome svijetu. Nema evanđelja bez križa. Crkva ide čovjeku. Da bi stvorili čovjeka potrebna je obitelj. Obitelj je među brojnim putovima prva i najvažnija, to je put kojem ljudsko biće ne može izmaknuti. Čovjek se u obitelji najbolje priprema za stvaranje svoje obitelji. Crkva je osobito mora posvetiti obitelji, glavnu zadaću mora usmjeravati na obitelj. Obitelj je ta koja izgrađuje, navješćuje, evangelizira .

Sv. Stjepan, prvi kršćanski mučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Ništa se ne zna o Stjepanovu ranom životu. Nakon Isusove smrti zbog otvorenog i neustrašivog propovijedanja Isusa i pripadništva zajednici kršćanskih učenika osuđen je za bogohuljenje i kamenovan. Drugi dio svog djelovanja posvetio je Caritasu. Sv.Stjepan je opraštao poput Isusa pun snage Duha Božjega. Neka nam Sv.Stjepan bude uzor da moramo jedni drugima opraštati – zaključio je mr.Šporčić .

Na svetoj misi u zajednicu krštenih primljen je i mali David iz obitelji Biondić, a
prije svete mise bio je obred blagoslova vode za blagoslov kuća.

Liturgijsko slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama i s.Krešimirom Vuleta.

/ bib /