Otočac dobio prvo 3D kino u županiji

0

Danas je u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac održana konferencija za novinare u povodu otvaranja kina, koje je djelovalo i ranije, ali je zbog tehničkih razloga njegov rad prije 7. godina prekinut. Bila je to prigoda da se predstavi tijek osuvremenjivanja i digitaliziranja kina kao i program filmskih projekcija koje službeno započinju 06. studenoga 2015. godine.
Konferenciji za novinare koju je modelirala Snježana Bogdanić, nazočili su gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac, ravnateljica GPOU Nada Avsec, predsjednica UV GPOU Anđela Dujmović i članica UV Suzana Bižanović.

Ravnateljica GPOU Nada Avsec
Ravnateljica GPOU Nada Avsec

O razlozima ponovnog pokretanja kino prikazivačke djelatnosti, tijeku procesa digitalizacije te općenito o planu prikazivanja audio vizuelnih sadržaja govorila je ravnateljica Učilišta Nada Avsec, koja je istaknula da nakon 7. godina pauze ponovno otvaraju vrata kina za otočku publiku.
„Prije 7 godina došlo je do zastoja u cijelom kino prikazivačkom području jer je zastarjela tehnika, a nabavka je filmova uvijek kasnila. Kako bi to izmijenili, mi smo se odlučili na poslove modernizacije kina, no kako je oprema bila jako skupa, čekali smo programe Ministarstava kulture, tako da su nam tek 2015. godine odobrena sredstva. Iako ta sredstva nisu bila dovoljna za modernizaciju ovakvog tipa kina, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, Gradu Otočcu, koji nas je sufinancirao i pomogao u ovom projektu, uspjeli smo u potpunosti modernizirati naše kino“ – kazala je Nada Avsec.
Dodala je da kad je riječ o samoj modernizaciji, nabavili su projektor sa svom pratećom opremom, kino platno, te da je nabavljena 3D oprema sa 1000 komada naočala. Za modernizaciju kina Ministarstvo je osiguralo 300.000 kn a Grad Otočac 200.000 kn. Otočac je tako prvi u županiji dobio 3D kino. Oprema za digitalizaciju kina nabavljena je od vodeće hrvatske tvrtke „Smart Audio Visual“ iz Zagreba a marka je „Barco“. Kad je riječ o nabavci filmova Nada Avsec je kazala da kad su prešli sa analognog na digitalni način prikazivanja, i mogućnost nabavke filmova biti će daleko veće, što znači da će biti pružena mogućnost istovremenog prikazivanja filmova u Cinestaru Zagreb i u Otočcu. Kinodvorana Gackog pučkog otvorenog učilišta ima kapacitet od 250 sjedećih mjesta, a redovna cijena ulaznica bit će 20 kn. Projekcije filmova planirane su četvrtkom i nedjeljom. Četvrtkom će najčešće biti prikazivani igrani i dokumentarni filmovi različitih žanrova, dok će nedjeljom najčešće biti prikazivani animirani filmovi, dječji filmovi ili obiteljski filmovi.

Oglas

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac zahvalio je ravnateljici Nadi Avsec i UV koji su svojim radom i zalaganjem ishodovali novac od Ministarstva kulture i uz pomoć grada realizirali projekt.
„Ovaj projekt vrijedan je oko 500.000 kn, no on nije jedini koje učilište provodi, tako da i ovu priliku koristim da čestitam GPOU jer je u ovoj godini privukao oko 700.000 kn iz različitih izvora. Dio novca povučen je na osnovu kulturnih zbivanja i manifestacije a jedan dio je povučen na samu zgradu koja je spomenik kulture i koja je u vlasništvu Sabora. Dio novca povučen je i na osnovu obnove fasade zgrade, riješen je dio stolarije i ostaje rekonstrukcija krova i kino sale“ – kazao je gradonačelnik Kostelac.
Izdvojio je podatak da je 1902. godine u gradu Otočcu održana prva kino projekcija te da grad ima dugu kino priređivačku tradiciju, a najaktualniji je bio period 60-tih i 70-tih godina. Od 1955. Do 1966. godine u Otočcu su bila 3 kina, jedno privatno Mate Kasumovića, današnji hotel „Zvonimir“, drugo u nekadašnjem domu JNA, i treće u ovoj zgradi, nekadašnjem Domu kulture. Ponovnim pokretanjem kino prikazivačke djelatnosti, uvjeren sam da će građani Otočca ponovno vratiti svoje navike koje su nekada imali, kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostealac.
Dražen Prša