Otočac – Drastično poskupljenje vode

18

Ne, poskupljenjima, čini se, nema kraja. Zbog novih zakonskih rješenja, voda je kućanstvima i gospodarstvu u gradu Otočcu od početka kolovoza poskupjela 200 i više posto.

Komunalac d.o.o Otočac uvodi novi način obračuna vode, a za što su već i dostavljeni prvi računi za potrošače. Kako nam je kazao naš sugovornik prošli mjesec je kubik vode platio 3.52 kn, a ovaj mjesec je na računu kubik vode 9.23 kn .

Poskupljenje su najavili iz Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, koja okuplja komunalna vodoopskrbna poduzeća. Više cijene posljedica su i uvođenja nove, fiksne naknade na račune za vodu, paušala kakvog imaju i, primjerice, HEP ili HT.

Vodovodi će ubuduće morati poslovati samostalno, što znači da će budžete morati puniti samostalno. Kako bi se održali na životu, uz blagoslov jedinica lokalnih samouprava, podizat će cijene.

Od većih gradova u Hrvatskoj najjeftiniju vodu ima Split, u kojem kubik košta 6,93 kune. U Rijeci kubik stoji 7.55, u Osijeku 10.43, Zagrebu 11.22, a Puli 13,54 kune.

U usporedbi s nekim europskim gradovima, cijena vode u Zagrebu je prilično skupa – kubik stoji 1,5 eura. U Berlinu kubik košta 4.43, a Parizu 2,30 eura. Voda je znatno jeftinija u Londonu 0.92, Istanbulu 0,77 i Moskvi 0,30 eura za kubik.

K.K.