Otočac – Kiparska kolonija “GACKA 2011”

6

Ovogodišnja kiparska kolonija „GACKA 2011.“ je u punom jeku. Devet umjetnika iz zemlje i svijeta uhvatilo se posla, klešući i izvlačeći iz tvrdoće istarskoga kamena povijesne likove i činjenice prebogate gačanske, ali istovremeno i hrvatske povijesti.

Kako smo doznali od Milana Kranjčevića, predsjednika Katedre Čakavskoga sabora pokrajine Gacke koja je nositelj ove već sedme po redu otočke kiparske kolonije u kamenu, ovogodišnja kolonija se vremenski rasprostire na razdoblje od 15. pa sve do polovice 19. stoljeća. Već se počinju nazirati likovi koji će dati sadržaj svakome kamenome kubusu; svoje mjesto naći će tamo templar Bernardus, preceptor toga reda u Gackoj, zatim će dva kamena biti posvećena bogatoj glagoljaškoj rukopisnoj baštini: Dabarskome brevijaru i Kolunićevu zborniku, Urban z Otočca kao tiskar u senjskoj tiskari također, svoje mjesto će naći poznata srednjovjekovna veduta Otočca kroz dvostoljetnu Otočku kapetaniju, bitka kod Jurjevih stijena s vojskovođama grofom Petrom Zrinskim i markizom Franom Krstom Frankopanom će biti kompozicijski najzahtjevnija i najsloženija, slijedi Ivan Dominik Vukasović, senjski i zagrebački kanonik koji je učinio mnogo za župu Otočac u svoje vrijeme, također će svoj lik na jednome kubusu pronaći i Otočanin (Otočaner) iz stoljeće i pol duge slavne Otočke pukovnije.

Ovogodišnja kiparska kolonija je međunarodna kolonija, pored pet domaćih autora u njoj sudjeluje Korbinian Karl Huber iz Njemačke, George Dan Istrate iz Rumunjske, Carlos Roberto Monge Sanchez iz Meksika te Otočanima već poznati umjetnik Gabriele Gottoli iz Italije. A od domaćih snaga, pored Vidulina, svoje umijeće će pokazati i ostaviti: Ivan Briski iz Zagreba, Janko Mošnja i Đildo Bonaca iz Pule te Marčelo Starčić iz Kanfanara.

Kako se očekuje, ovogodišnja kolonija treba završiti 21. kolovoza.

( bib )