Otočac – Ministrica Mirela Holy u posjeti „Hrvatskom Centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda“

1

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u sklopu posjete Ličko senjskoj županiji, posjetila je u pratnji župana Milana Jurkovića, gradonačelnika Otočca Maria Barkovića i ravnatelja JU NP „Plitvička jezera“ Branislava Šutića „ Hrvatski Centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda“ u Ličkom Lešću.
Iako je ministrica Holy prvi put u Gackoj dolini, nije krila oduševljenje prirodom ali i onim što joj je domaćin, ravnatelj Hrvatskog Centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda Denis Lončar predstavio i putem multimedijalne prezentacije predstavio. Upoznao je ministricu Holy sa značenjem Hrvatskog Centra, njegovim radom ali i putevima kojima se Hrvatski Centar razvijao. Bila je to prigoda da ministrica obiđe Hrvatski Centar te izrazi pohvalu za sav uložen trud.

-„ posjetila sam Ličko senjsku županiju kako bi se upoznala sa projektima zaštite okoliša i zaštite prirode, situacijom u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode i sa trenutačnom situacijom sa gospodarenjem otpadom. Postigli smo dosta dobru osnovu za buduću suradnju i vjerujem da će mo u razdoblju koje dolazi rješiti određen dio problema vezanih, poglavito za gospodarenje otpadom. Na žalost, kao i u ostatku Hrvatske, stanje sa zbrinjavanjem otpada nije najbolje, tako da i u Ličko senjskoj županiji imamo jako velike obveze koje moramo ispuniti u vrlo kratkom roku u vezi pregovora EU, i tu Ličko senjska županija nije nikakva iznimka u odnosu na druge županije jer je situacija iznimno loša“ – kazala je ministrica Holy.

Govoreći o vodi kao resursu, istaknula je da voda još uvijek nije dovoljno prepoznata kao izuzetno vrijedan resurs u RH, na što ukazuju podatci vezani uz gubitak vode iz vodoopskrbnih sustava koji u jako velikom broju gradova iznose i preko 40 posto. Dodala je da situacija nije bolja ni sa kanalizacijskom mrežom, jer svega 43 posto RH ima kanalizacijske sustave a pročišćavanje otpadnih voda može se mjeriti na prste jedne ruke.
– „ ugodno sam iznenađena ovim što sam danas vidjela u Hrvatskom Centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda i nadam se da će mo u Hrvatskoj imati veći broj ovakvih projekata s kojima se štite ugrožene vrste“ – kazala je ministrica Holy.

Dražen Prša