Otočac – Misa večere Gospodnje

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu Misa večere Gospodnje proslavljena je na Veliki četvrtak 21.travnja, s početkom u 18,30 sati, ulaznom pjesmom – Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista,u kojem je spas, život i uskrsnuće naše,po kojemu smo spašeni i oslobođeni.

Predvoditelj misnog slavlja bio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik u suslavlju s don.Jurom Ladišić dušebrižnikom za slijepe i slabovidne, akolitom Josipom Šimatović. Poslužitelj oltara bio je bogoslov Domagoj Perišić.

Nastavak ispod oglasa

U svom nagovoru mons.Šporčić je kazao: Nebo je obiteljsko okupljanje sa svom Božjom djecom, a to vrijedi i za nebo na zemlji – misu. Nebo dodiruje zemlju na misi i obuhvaća obitelj samoga Boga. Prije nego što uspijemo razumjeti tu obiteljsku vezu, mnogi će od nas morati ostaviti po strani suvremene, zapadnjačke ideje o obitelji. Živimo u vrijeme kada su obitelji pokretne; tek će nekolicina ljudi umrijeti u gradu u kojem su bili rođeni. Živimo u vrijeme kada su obitelji mlade; danas manje djece ima stričeve, strine i brojne druge rođake kao što su ih imali predhodni naraštaji. Kada danas kažemo ” obitelj” , obično mislimo na užu obitelj: majku, oca i jedno ili dvoje djece. Bog je obitelj, a mi njegovi. Katolička Crkva nije ništa manje doli sveopća Božja Obitelj. Brak zahtjeva da supružnici žrtvuju sami sebe potpuno i u cijelosti, kao što je to učinio Krist na križu. Ali mi smo slabi i grješni i sama nam je pomisao na takvu žrtvu nepodnošljiva. Na misi pridružujemo svoju žrtvu njegovoj, i to sjedinjenje čini našu žrtvu savršenom.

Tijekom euharistije, župnik je oprao noge dvanaestorici predstavnika župnog pastoralnog vijeća, kao što je Krist to učinio svojim učenicima uoči muke i križa.

Kod prinosa darova djeca su simbolično prinjela svoj dar u Caritasovim kasicama – kutijicama koje su odložili u jednu veliku košaru posebno ukrašenu za ovu prigodu.

Sveto Otajstvo je nakon mise preneseno u “Božji grob” gdje su se vjernici okupili u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača.

Na kraju misnog slavlja župnik je organizirao prijem i večeru za sve članove župnog pastoralnog vijeća u župnom stanu.

/ bib /