Otočac na putu prema ekološkoj održivosti: U Ličko-senjskoj županiji potpisan ugovor o povećanju kapaciteta odlagališta Podum

0

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, i gradonačelnik Grada Otočca, Goran Bukovac, potpisali su danas ugovor o sufinanciranju troškova povećanja kapaciteta odlagališta neopasnog otpada Podum, vrijedan 1,2 milijuna eura. Svečanost potpisivanja ugovora održana je u prostorijama Ličko-senjske županije, u nazočnosti župana Ernesta Petryja i zamjenice Jasne Orešković Brkljačić.

Župan Petry istaknuo je važnost ovog projekta za Ličko-senjsku županiju, napominjući kako će se uskoro početi rješavati problem odlaganja otpada u Otočcu, čime će se na području županije osigurati dvije pretovarne stanice, ove u Podumu odnosno u Otočcu te druge u Gospiću, iz kojih će se otpad u nadolazećem periodu odvoziti na trajna odlagališta Babina Gora u Karlovačkoj županiji i Biljane Donje u Zadarskoj županiji.

-Odlagalište u Podumu namijenjeno je kao privremena pretovarna stanica za otpad s područja sjevernog dijela Ličko-senjske županije koje će se prevoziti na odlagalište otpada Babina Gora u Karlovačkoj županiji. Južni dio županije, uključujući grad Gospić, otpad će iz privremene pretovarne stanice u Gospiću dugoročno odlagati u Biljane Donje u Zadarskoj županiji. Danas smo došli do finalizacije Ugovora vrijednog 1,2 milijuna eura, kazao je župan Petry.

Gradonačelnik Bukovac naglasio je da je potpisivanje ugovora tek dio sredstava koje Fond prosljeđuje gradu Otočcu, koji se redovito prijavljuje i prolazi na natječajima Fonda. Očekuje se da će odlagalište Babina Gora biti u funkciji od 2026. ili 2027. godine, dok će do tada otpad iz Otočca biti smješten u Podumu, koje će nakon toga biti zatvoreno i sanirano.

Direktor Balen istaknuo je da Fond osigurava značajna financijska sredstva za unapređenje sustava gospodarenja otpadom, te da je odlagalište u Podumu samo jedno od 225 odlagališta u koje Fond ulaže značajna financijske sredstva. Nadalje, planira se izgradnja Centara za gospodarenje otpadom, uključujući Karlovački centar za otpad sa sjevera Like i Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje za ostatak Like.

Balen je najavio da Biljane Donje uskoro kreću u probni rad, dok je Babina Gora u fazi sklapanja ugovora, s očekivanjem da će biti izgrađena u predviđenim rokovima.

L.O.