Otočac – Nedjelja Caritasa

0

Danas, 11.prosinca na 3.nedjelju Došašća obilježavamo i nedjelju Caritasa.

Središnju euharistiju u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

Treća nedjelja došašća ili nedjelja “Radujte se” dotiče temu radosti. Iz svetopisamskih ulomaka može se nazrijeti pitanje: Tko će nam donijeti radosnu vijest Božju? A slijedi odgovor: Mesija je radosna vijest – kaže župnik na početku propovijedi.

Radost je potreba čovjeka, ne smijemo poistovjetiti radost s birtijskim pjevanjem i neslanim šalama na tuđi račun, to nema veze s pravom radošću. Prava radost je kada je čovke svjestan da njegov život ide u dobrom pravcu, da ima smisla. Radost nije igrani život. Kada se dijete igra s loptom to je dobro, a kada se igra s žarom onda to nije dobro. Često puta se igramo s životom. Mnogi će se u ove Božićne dane poigrati s životom. Radost nije bježanje od sebe. Kršćanin mora biti radostan čovjek. Kršćanin u milosti pronalazi Boga. Danas je čovjek u opasnošću da prekine s prošlošću. Vanjski uvjeti čovjeka ne mijenjaju oni samo olakšavaju.

Razlog krščanske radosti leži u Božjoj blizini, u blizini njegova kraljevstva i ljubavi kojom ljubi sve ljude darujući im spasenje objavljeno po Radosnoj vijesti Kristovoj. Prepoznajmo istinsku radost, otklonimo pogled sa sebe i usmjerimo ga na onoga koji je već među nama! Pogled nam treba biti dublji, sluh izoštreniji, osjećaji profinjeniji da bismo ga doživjeli i susreli.

Velika nesreća današnjeg čovjeka jest u tome što ne prepoznaje Boga u svojoj sredini. Što je sa mnom? Neka vanjska priprava ne zamagli i ne potisne onu nutarnju u srcu. Tu se događa susret s Bogom. U svojoj pripravi za Božić, poravnajmo put Gospodinu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Krešimirom Vuleta za orguljama.

/ b /