Otočac – obljetnica osvajanja vojarne JNA

3

OTOČAC- Dragovoljci s područja Otočca su prije devetnaest  godina prošlo  oružjem  osvojili vojarnu tadašnje JNA.  Zaplijenjena je tada velika količina oružja, streljiva i vojne opreme pa je herojstvo dragovoljaca imalo presudnu važnost za nastavak rata na širem području Like.  Gradonačelnik Otočca Mario Barković i njegov zamjenik Hrvoje Ostović su u povodu ove značajne obljetnice u Gradskoj  vijećnici primili  sudionike tog povijesnog događaja. Župan  Ličko-senjski Milan Jurković  bio je prvi zapovjednik obrane Otočca, a veliki su obol toj akciji dali časnici Hrvatske vojske Davor Peitl, Dinko Sekula, Ivica Brajković, Drago Bilović, Zdravko Orešković, Franja Janković i Zdravko Jurašić. Gradonačelnik Barković zahvalio se zapovjednicima postrobi rekavši kako su ti događaji iz jeseni 1991. godine bili prekretnica ratne  situacije na širem području.

– Osvajanje vojarne bivše JNA 17. rujna ’91. je jedan vrlo značajan dan u povijesti našega grada i njegovih građana, a samim tim i za cijelu Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Barković. U ono vrijeme u vojarni su se nalazile velike količine naoružanja i streljiva pa se samim tim znalo kako tzv. JNA nije namjeravala samo tako odustati od vojnog zauzimanja Otočca. Sa velikim žarom i srcem donesene su odluke da se vojarna osvoji. Zapovjednik ZNG-a u to je vrijeme bio naš župan Milan Jurković, a vi ostali bili ste zapovjednici postrojbi koje su taj teški i smioni zadatak uspješno obavile.  Ovo je prigoda zahvaliti se našim poginulim prijateljima i njihovim obiteljima jer su upravo te žrtve svima nama darovale slobodu,  zaključio je gradonačelnik Mario Barković. U ime ratnih zapovjednika  govorio je župan Milan Jurković.

– Želim zahvaliti svima koji štuju velika djela načinjena u Domovinskom ratu, što nisu zaboravili poginule vitezove. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj povijesti. Bio je to dan kada je Otočac gorio, ali i dan kada je  pokazao jedinstvo i volju da obrane svoj grad. Iz tadašnje vojarne sustavno je napadan grad, ginuli su nedužne žrtve. Noć uoči napada na vojarnu stigla nam je zabrana napada. No mi smo procijenili da nema čekanja jer bi to platili skupom cijenom. Uspjeli smo i zabilježili briljantnu pobjedu. Ponosan sam što smo mi bili ta generacija  koja je unatoč velikim žrtvama obranila naš grad, županiju i Hrvatsku. U razgovoru s gradonačelnikom Barkovićem dogovorili smo se da u Otočcu mora postojati mjesto gdje ćemo obilježavati ovakve obljetnice, gdje ćemo se na dostojanstven način prisjetili naših poginulih prijatelja. Na ovoj ideji radim već šest godina jer želim da imamo trajno mjesto na kojemu će prolaznici, suborci i građani moći  zapaliti svijeću, položiti vijence i odati počast poginulima kojih je  na žalost veliki broj. Bilo je to u vrijeme kada smo zajednički stvarali hrvatsku državu i na nju sam, svakako kao i svi mi, neizmjerno ponosan, rekao je župan Milan Jurković. Tijekom  komemoracije nazočnima je predočeno idejno rješenje spomenika za poginule branitelje koji će biti postavljen  u Gradskom parku  u središtu Otočca.

M. S.