Otočac, Pepelnica – Čista srijeda

0

Danas 9.ožujka, na Čistu srijedu ili Pepelnicu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 18.00 sati slavila se sv.Misa. Predvoditelj misnog slavlja bio je župnik mons.mr.Tomislav Šporčić , generalni vikar biskupije u suslavlju s don.Jurom Ladišić svećenik u miru.

U svojoj propovjedi župnik je kazao: Pepelnica označava početak korizmenog vremena. To je vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće preko kojega smo otkupljeni.
Mnoge biskupije su počele s pripremom za papin dolazak u Hrvatsku. Iduće nedjelje podijeliti ćemo letak s prijedlogom u kojem ćemo pozvati sve obitelji :

Oglas

1. da svake nedjelje, po mogućnosti u 21 sat, izmole krunicu (ili barem deseticu krunice), molitvu za obitelj, te ispovijest vjere Hrvata katolika i to uz upaljenu svijeću na prozoru kao vidljivi znak i svjedočanstvo obiteljske molitve.

2. da tjedno prisustvuju na euharistijskom klanjanju ( mi u našoj crkvi imamo svake srijede ), te da aktivno sudjeluju.

3. da se jedan dan u tjednu posti. / Što treba činiti da bi se reklo da postiš ? Jednom u podne normalno ručati, a ujutro i navečer manje. /

Poslije propovjedi župnik je blagoslovio pepeo, a nakon toga bio je obred pepeljenja. Svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“
Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Pepeljamo se kako bismo obuzdali oholost svojih srdaca i podsjetili se da je život na zemlji prolazan.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor a za orguljama je bila s.Krešimira Vuleta.

/ bib /