Otočac – Proslava Velike Gospe na Poljicima

16

Blagdan uznesenja blažene Djevice Marije svečano je proslavljen u Marijanskoj crkvi BDM na Poljicima u Otočcu. Svetu misu u 18 sati predvodio je i propovijedao don.Anđelko Kaćunko u suslavlju s domaćim župnikom i generalnim vikarom biskupije mons.mr.Tomislavom Šporčić te don.Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Na početku mise mons.Šporčić službeno je predstavio vjernicima Gacke doline don.Anđelka Kaćunka, za kojeg je kazao da je nama svima poznat jer je u više navrata predvodio misna slavlja u crkvama otočkog dekanata, kao da je dobar dio vjernika prisustvovao promocijama njegovih knjiga u našem Gradu. Ukratko je iznio dužnosti i župe u kojima je do sada boravio i radio i sa zadovoljstvom istakao da je don.Kaćunko novi župnik Kompolja i Brloga, a prvi javni nastup u tim župama ima u nedjelju. Mons.Šporčić je izrazio zadovoljstvo sto Gacka dolina dobiva takvog svećenika te se raduje njegovom radu i u našoj župnoj crkvi u Otočcu gdje će don.Anđelko i stanovati i pomagati kao duhovnik. Okupljeni vjernici su pozdravili don.Anđelka dugim pljeskom.

U svojoj prigodnoj propovjedi don.Kaćunko je kazao: Braćo i sestre, Sv. Ivan u Otkrivenju, kako smo čuli u 1. čitanju, opisuje dva velika znamenja na nebu. Prvo je: Žena zaodjenuta suncem, s mjesecom pod nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda. Točno onakav vijenac kakav se nalazi na zastavi Europske unije. A ta Žena ne sliči ni na neku mršavu pjevačicu ni na jalovu glumicu, nego bila je u blagoslovljenom stanju i u mukama rađanja. A drugo znamenje je veliki ognjeni Zmaj, zastrašujućeg izgleda i snage. Taj Zmaj je stao pred onu Ženu koja je imala roditi, da joj, čim rodi, proždere Dijete! Ali taj Zmajev plan, čuli smo, nije uspio jer Bog je štitio tu blagoslovljenu Ženu. A Bog je jači od Zmaja i svih zmajeva zajedno.
Ali tko je ta Žena, koju spominje Sv. Ivan? Ona ima dvostruku simboliku: to je najprije Isusova i naša majka Marija, a zatim ta žena označava također svetu Crkvu. A zašto se Zmaj, tj. Đavao, tako okomio na tu Ženu? Na to pitanje odgovara nam današnje evanđelje, u Gospinoj pjesmi Veliča duša moja Gospodina. Marija zahvaljuje za Božje darove i što joj velika djela učini Svesilni! A čime je Marija zaslužila te Božje darove? To nam otkriva njezina rodica Elizabeta. Kaže joj: Blažena ti jer si povjerovala da će se ispuniti što ti je Gospodin rekao. Dakle, temelj svega je Marijina vjera, Njezina vjernost! Međutim – ovo odmah valja istaknuti – upravo je zbog toga Marija na udaru Sotone. Upravo zato Zmaj hoće da Ženi, čim rodi, proždre Dijete.

Međutim, golema razornost Zmajeva paklenog plana očituje se danas najjače na duhovnoj bojišnici. Odnosno, glavno područje borbe između Dobra i Zla danas je kompletna tzv. kultura slobodnog vremena, tj. svi sadržaji današnje zabavne kulture – od filma do mode i glazbe! Dakle, taj strašni Zmaj – kojega je Isus nazvao čovjekoubojicom od početka – u svoje otrovne planove stavio je i uništenje našega naroda. Mnogi toga nisu svjesni i zato nehotice postaju njegovi suradnici. To danas čini svatko tko prihvaća tzv. kulturu smrti a odbacuje civilizaciju ljubavi i kulturu života. Zato svake godine u Hrvatskoj nestaje po jedan grad od 10 tisuća stanovnika, a hrvatski narod ide prema groblju izumrlih europskih naroda. Taj strašni pakleni Zmaj, braćo i sestre, u svojemu ratu protiv Ženina potomstva (kršćana), danas nažalost proždire mnogu našu braću. Ne samo doslovce, kroz brojne pobačaje, nego i kroz razne zamke modernog načina života. Što Đavao naziva napretkom, to je mnogima put u propast. U taj vražji napredak spadaju npr. i poruke iz filmova. Tu spadaju i pogubne poruke zabavne glazbe, koja lijepim melodijama veliča blud i rastavu, hvali drogu i sve ovisnosti itd. U to spadaju i razne nemoralne zabave koje čak i katolici organiziraju, i to upravo za velike blagdane! Zato je papa Ivan Pavao II sve to nazvao kulturom smrti.

No, budući da je ljeto, želim posebno istaknuti jednu vražju zamku, u koju on hvata najprije žene, a to je – suvremena moda. Đavao toliko ističe tijelo, tj. ljudsko meso, kako bi čovjeku odvratio pozornost od duha i uma. Zato je Đavao postigao da je mnogim ženama važniji pupak nego mozak. Pa pogledajte samo kako se prostačka moda udomaćila već i u crkvama. Mediji se rugaju našim poticajima na čednost (mnogi više i ne znaju što je vrlina čednosti!), a kršćani su se već naviknuli na tzv. crkvenu golotinju. A koliko je to ispravno, pokušajte zamisliti Majku Božju tako obučenu!

Eto, braćo i prijatelji, sve nam to može biti poticaj da se mi danas u ovome velikom slavlju ozbiljno trgnemo. Slavili smo prije 10 dana Dan pobjede i Gospi zahvaljivali za oslobođenje Hrvatske. Ali, zapamtimo, braćo moja, borba nije prestala 5. kolovoza 1995. Pred nama su nove i mnoge oluje! Zato treba uočiti da je sada glavna borba premještena na duhovnu bojišnicu. Kultura, a posebno estrada, to je polje gdje Đavao danas uspješno žanje a Zmaj nemilice proždire. Zato trebamo u naše obitelji vratiti vjernost Božjim zapovijedima i Isusovu Evanđelju. Treba u obitelj vratiti ljubav prema djeci ter zajedničku molitvu Gospi za pomoć. Novo obiteljsko pravilo treba biti: Krunica, ne sapunica! Samo to nam jamči da ćemo imati i osobnu sreću i zajedničku budućnost, ako budemo živjeli one vrednote koje su se očitovale u Marijinu životu.

Danas, u slavlju Marijina uznesenja na nebo, moramo biti svjesni da nas neće spasiti ni novi izbori, ni MMF, ni EU, ni mnogo toga čime nam mediji svakodnevno pune uši i peru mozak! Nego i danas trebamo vedro i radosno istaknuti riječi koje je naš Bl. Alojzije Stepinac često ponavljao za Mariju: Nju slijedeći, nećeš zalutati. Njoj se moleći, nećeš očajavati. Dok te Ona drži, nećeš se umoriti. Dok te Ona štiti, ne trebaš se bojati! Blago nama ako povjerujemo da je to recept za sve naše sadašnje i buduće pobjede.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor župe Presvetog Trojstva a za orguljama bio je bogoslov Josip Šimatović.

( bib )