Otočac, Terezijanski sajam – sajam tradicijskih obrta

2

Akcija „Kupujmo hrvatsko“ održat će se u Otočcu 7. rujna 2011. godine, od 9 do 15 sati, na trgu ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu i dijelu ulice Bartola Kašića (pored hotela „Park“). Po promotivnim će cijenama svoje kvalitetne hrvatske proizvode ponuditi osamdesetak proizvođača iz cijele Hrvatske. Istovremeno će se održati i 6. Terezijanski sajam tradicijskih obrta, na kojemu se organiziraju otvorene radionice starih zanata s ciljem poticanja šire zajednice na očuvanje i aktivnije bavljenje tradicijskim zanatima.

Terezijanski sajam je prikaz sačuvanih tradicijskih obrta koje i dan danas njeguju udruge i obrtnici Ličko-senjske županije, kao i udruge – gosti koji djeluju u susjednim županijama. Terezijanski sajam oživjet će već pomalo zaboravljene vještine kroz žive radionice – preradu i ručnu obradu vune, izradu drvenarije, umjetničkog nakita, uporabnih predmeta od gline i sl.

Svrha manifestacije je oživljavanje i očuvanje bogate zanatske tradicije i valorizacija tog dijela baštine kroz turističku ponudu. Cilj je:

– skrenuti pozornost i senzibilizirati javnost na vrijednost sačuvanih znanja i vještina u tradicijskom rukotvorstvu u Ličko-senjskoj županiji;

– približiti široj zajednici raznolikost tradicijskih obrta i proizvoda u Ličko-senjskoj županiji;

– poticati građane na aktivnije uključivanje u očuvanje i razvoj sela i proizvoda sela;

– stvoriti priliku postojećim obrtnicima i udrugama da prikažu svoj rad, da se međusobno bolje upoznaju, razmjene iskustva i ideje te planiraju buduće zajedničke aktivnosti za dobrobit zajednice;

– upoznati potencijalne donatore s mogućnostima ulaganja u ovaj oblik gospodarske djelatnosti.

Za spomenuto predstavljanje predviđen je prostor za postavljanje otvorenih tradicijskih radionica u kojima će izlagači predstaviti svoj rad, a istovremeno će se pružiti mogućnost posjetiteljima da se okušaju u nekim vještinama. Pored obavezne „žive“ radionice, svaki izlagač moći će i prodavati svoje proizvode na sajmu, čije je održavanje, ispravom od 13. rujna 1746. g, osobno odobrila carica Marija Terezija, iz zahvalnosti Otočanima na pomoći koju su joj pružili u ratu za austrijsko nasljedstvo, te u tri rata protiv pruskog kralja Fridricha II. Održavanjem Terezijanskog sajma oživljava se na svojevrstan način dio otočke povijesti.

Ukoliko ste izlagač zainteresiran za predstavljanje Vašeg obrta i tradicijske vještine kroz otvorenu ‘živu’ radionicu, kontakti za prijavu su slijedeći: Irena Banić, stručni suradnik, tel/fax. 053/771-001 ili e-mail: ibanic@hgk.hr, najkasnije do 1. rujna 2011. Izlagači koji su se prijavili za sudjelovanje na akciji ‘Kupujmo hrvatsko’ mogu proširiti svoje sudjelovanje i na Terezijanski sajam, organiziranjem otvorene radionice na kojoj će prikazati svoje vještine i znanja. Sudjelovanje na Terezijanskom sajmu se ne naplaćuje, organizator osigurava izložbeni prostor. Prijavljenim izlagačima proslijedit ćemo potrebne dodatne obavijesti.

( HGK / bib )