Otočac – Započele mise zornice

0

Vrijeme Došašća je vrijeme priprave za proslavu Kristova rođenja, a jedan od načina kako se vjernici naše župe pripremaju za taj dan su svakako mise zornice koje se slave svako jutro u 6,30 sati. Mise zornice su i ove godine lijepo posjećene. Velik broj je onih radno sposobnih koji upravo svoj radni dan započinju misom.Na putu prema poslu dodaju još sat vremena više koji odvoje za svoj osobni susret s Bogom. No među njima su i naši dragi umirovljenici, mladi i pokoja djeca. Što može biti ljepše od toga da se u jutarnjim satima vjernik Bogu zahvali i preporuči za taj dan koji je pred njim.

To su mise koje se slave kroz četiri tjedna u ranim jutarnjim satima u svitanje dana. Mise zornice imaju i pokornički značaj, jer vjernici moraju ustati rano da stignu u crkvu i u četverotjednoj pobožnosti odriču se sna. Mise zornice svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Kroz slavlje tih misa narod je stvorio posebne adventske pjesme, pa tako i vjernici u hrvatskom narodu.

Naš službeni misal zove ovu misu zornicom, prema latinskom izrazu “In aurora”. U njoj spominjemo poklon pastira pa bismo je mogli nazvati i pastirskom, kako to čine njemački katolici.

Tako smo vjernici jutros u 6,30 započeli s misama zornicama u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu.Misu je govorio mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočkiu župnik, u zajedništvu s don Anđelkom Kaćunkom župnikom iz Kompolja i Brloga te duhovnim pomoćnikom ( vikarom) u župi Otočac, i don Jurom Ladišić pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Kao i proteklih tako i ove godine mise zornice u našoj župi su dobro posjećene, osobito veseli vidjeti veliki broj djece i mladih.Mise zornice posjećuje otprilike polovica vjernika koji redovito pohađaju i nedjeljne mise.

( b )