Otočac – Započeli tjedni susreti “Mladi četvrtak “

2

U dvorani župnog pastoralnog centra u Otočcu, 6. listopada započeli su redoviti tjedni susreti mladih katolika, s “radnim” naslovom MLADI ČETVRTAK. Nakon molitve don Anđelko Kaćunko je s velikom radošću pozdravio malu skupinu mladih, uglavnom srednjoškolaca, ter istaknuo kako se nada da tim susretom započinje ne samo nešto novo nego doista i veliko (u šali je rekao da je to “povijesni događaj”). Budući da mnogi mladi provode dane u “borbi” sa školom i roditeljima, a neki također u napornim sportskim treninzima ili glazbenim vježbama, većina živi u očekivanju famoznog “izlaska” kao vrhunca tjedna. Zato je don Anđelko mladima nastojao posvijestiti da zabava, koja je potrebna ali je svi mediji pretjerano reklamiraju, u mladosti nije priprema za najvažnije životne obveze. Naglasivši važnost ravnoteže u svemu, istaknuo je da i pojedinac i zajednica trebaju više kulturnih i duhovnih sadržaja ter izrazio nadu da će tome pridonijeti i ovi večernji susreti mladih, koji će se redovito održavati u 19 sati.

Potom je don Anđelko objasnio koncepciju “Mladog četvrtka”. To bi trebala biti kulturno-duhovna ponuda za mlade tijekom sljedećih devet mjeseci – od listopada do lipnja – u mjesečnom “ritmu” od četiri tjedna s četiri različita sadržaja. Sadržaj prvog četvrtka bila bi klasična tribina, na kojoj bi gost-predavač na svoj način obradio određenu temu (npr. kršćanin i sport, kršćanin i estrada, problem droge, “problem” Krizme, itd.), nakon čega bi slijedila rasprava (za prvi četvrtak u studenome najavljen je svećenik i glazbenik vlč. Marinko Miličević koji će prezentirati fenomen kako glazba utječe na čovjeka – s posebnim osvrtom na ulogu tzv. zvijezda zabavne glazbe).

Drugi četvrtak u mjesecu predviđen je za razmišljanje i razgovor o nekoj važnoj temi, što bi vodio sam don Anđelko. Treći četvrtak zamišljen je kao duhovno-edukativni susret, na kojem se kroz “lagano” izlaganje ili prezentaciju upoznaje život, čovjek, priroda, svetac mjeseca… itd. Posljednji četvrtak bio bi rekreativni susret uz jednostavno druženje, pjesmu, razgovor, dogovor, planiranje… isl.
Don Anđelko je mladima predložio također da se oformi grupa na Facebooku kako bi se navedeni program mogao što bolje reklamirati, a izrazio je i želju za jačim povezivanje kroz tzv. prijateljstvo. Svakako, naglasio je, od mladih očekuje veliku suradnju jer vidi u Otočcu veliki potencijal da mladi kršćani budu mnogo aktivniji Bogu na slavu, na korist naše Crkve i za dobro svoga naroda ter ujedno na vlastitu izgradnju i radost!

Potom je don Kaćunko “obradio” temu toga prvog susreta: MLADI KATOLIK – KARAKTER ILI ‘FEJSBUKVAN’? Naglasivši da je tema, koju je sam izabrao za početak, doista zanimljiva i provokativna ali nadasve važna, on je najprije vrlo kratko objasnio njezine osnovne pojmove, a na kraju je dao kratak zaključak. Značenje pojma MLADI KATOLIK, rekao je, ne treba posebno tumačiti jer je jasno na koga se odnosi, ali se ipak može istaknuti postojeća razlika između Kristovih učenika i nekršćana. Pojam KARAKTER dolazi od grčke riječ “kharaktér” (biljeg, znamenje, značaj) i ima nekoliko značenja, no najčešće se koristi u prenesenom ter označava čovjeka postojanih uvjerenja i dosljednog ponašanja. A izraz ‘FEJSBUKVAN’, naglasio je don Anđelko, je njegova izmišljotina – sastoji se od riječi “fejs” (kratica od Facebook) i šatrovačke etikete “bukvan” (od stabla bukve) što se obično koristi za nekoga tko je malko tup, “glup ko stup”, tupasto tvrdoglav i sl. “Fejsbukvan” bi dakle, bez ikakva uvredljiva značenja, bio onaj tko je tupo-glupo-zadrto ovisan o Fejsbuku i općenito o medijima tako da pojma nema ni o čemu drugom. Zapravo, to je čovjek lako povodljiv za svim trendovima, slabić bez svoga “ja”, tip koji je čista suprotnost “karakteru”.

Dakle, kršćanin, kao sljedbenik i učenik Isusa Krista ne bi smio biti ‘fejsbukvan’, nego ‘karakter’, zaključio je don Anđelko i dodao nekoliko primjera iz svakodnevnog života, u kojima se pokazuje kako mladi kršćanin u različitim situacijama javno kao karakter svjedoči svoju vjeru.
Nakon kraćeg razgovora o temi, don Anđelko je, kao najavljeno iznenađenje, svim mladima darovao svoju knjigu Don Blog.

( I.B. )