Otočani uglazbili najljepši dio Zemlje i najjačeg sina Hrvatske

„Nisam ja Austrijanac. Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici, u podnožju Velebita – starca, di vukovi viju, di lisice laju, di skakavci žito pojedoše. Tamo di se rđa sije, a niču junaci …. di namjernik dobri nikada zanoćiti neće pod vedrim nebom, gladan i žedan, i gdje zlonamjeran tuđin nikad nije miran omrčao, niti spokojan osvitao ….“.

Ove je riječi izrekao Marijan Matijević, svojedobno najjači čovjek na svijetu, kada su ga na početku jednog meča u SAD greškom najavili kao Austrijanca. U tim je riječima Marijan izrekao svu svoju životnu filozofiju, ponosan na svoju Domovinu i korijene. Osim neopisive snage „junak iz Like“ imao je rijetku karakternu crtu: bio je najveći dobrotvor svojega vremena! Koliko toga smo zapamtili? Čini se vrlo malo. U Lici niti danas ne postoji ulica, sportski klub ili humanitarna udruga s imenom Marijana Matijević.  U dvije bivše Jugoslavije nisu ga pretjerano „ljubili“ jer je neprestano isticao svoju nacionalnost i podrijetlo. Trebali su ga samo onda kada je priređivao stotine dobrotvornih priredbi, a između dva svjetska rata sa turneja je redovno uplaćivao novac za Crveni križ Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

Ove povijesne nepravde pokušava barem dijelom ispraviti skupina Otočana. Okupljeni oko nastavnika glazbene kulture Zvonimira Tonkovića realizirali su projekt  posvećen Marijanu. „Glavni krivac“ za glazbeni spot je Zvonko.

-Ova se ideja rađala nekoliko godina. U školi sam s djecom često obrađivao ličku narodnu glazbu. Znao sam  se „dotaknuti“ Marijana kao jedne zanimljive figure. Ključnu ideju dao je moj prijatelj, vjeroučitelj Berislav Kostelac. Često je govorio o Marijanu Matijeviću i citirao  njegove riječi i stihove pjesama. Meni je potom sinulo povezati pjesmu poput rozgalice, s onim što je Marijan Matijević govorio onako spontano, iz srca. Kada sam čuo Beru kako to pripovijeda, bilo mi je jasno  da je to dobar radni materijal. Pobuda za ovaj projekt je sve, samo ne komercijalna. Mislim da je skladba „Riječi Marijana Matijevića“ namijenjena svakom ko se ujutro ustane i želi poslušati nešto da si popravi dan. U smislu snimanja glazbe puno mi je pomogao Zdenko Hršak. Ja sam u tehniku uložio nešto novca kako bi snimak spota bio bolji. Obišao sam cijelu Liku: od Gračaca gdje je u brdima Dugačkog Dola niknuo najjači čovjek na svijetu, preko MC Nikole Tesle u Smiljanu jer je sudbina povezala ta dva velika čovjeka, ističe Zvonko koji ne očekuje komercijalni, već isključio emotivni efekt publike koja bude slušala i gledala ovaj spot. Matijevićeve riječi kazuje Berislav Kostelac koji smatra civilizacijskom i nacionalnom nepravdom to što mlade generacije premalo znaju o  ovom velikom čovjeku.

-Lik Marijana Matijevića je premalo valoriziran u ovim vremenima i na ovim prostorima. Taj se čovjek nije za života htio prikloniti niti NDH, tako niti Jugoslaviji u vrijeme Tita. I u tim je vremenima bio marginaliziran. Boksač Mate Parlov bio je veliki sportaš i u bivšoj državi su cijenili njegove rezultate. Marijan Matijević je bio najjači čovjek na svijetu i najveći humanista među sportašima. Bio je veličina s kojom bi se  trebao ponositi svaki narod, govori Berislav Kostelac.

A spot?  U svega nekoliko minuta mjesto su našle mnoge neporecive ljepote ovog dijela Domovine: Velebit, Gacka, Plitvička jezera, naoko skromne vinjete čija slikopisna kompozicija  ne daje mjesta sumnji o podlozi epskih pripovijedaka po kojima je Bog Hrvatima dao najljepši djelić ovoga planeta. Pažljivo birane riječi neumrlog Matijevića prožete  elegičnim majstorskim tonovima kompozicije  Zvonimira Tonkovića mnogo su više od većine spotova koje danomice slušamo. Svako je sebi najbolji slušatelj i kritičar. Prepuštamo „Riječi Marijana Matijevića“ vašem sudu.

M.S.

https://www.youtube.com/watch?v=YKDjETwlvP0