Otočka „priča iz Hrvatske“

David Marić (25) iz Otočca završio je fakultet za hotelski i turistički menadžment. Svojim diplomskim radom „  Održivi razvoj Gacke doline„ dotaknuo je sve one detalje, sve potencijale svoje Gacke doline koji bi mogli pomoći ovome kraju u gospodarskom smislu. Dotaknuo je David u toj priči sve ono dobro, a u privatnom životu? Čini se da je na korak od ostvarenja naredne životne etape: odlazak iz Otočca i Hrvatske.

-Gdje sam ja u toj priči? Čini mi se nigdje, barem što se Otočca tiče. Ovdje se puno priča o turizmu, ali je praksa nešto sasvim drugo. Dođem u Otočac svaka 2-3 mjeseca, ali sve stoji na istom. Imam dobru ponudu za posao na Kanarskim otocima i vjerojatno ću ga prihvatiti. Uvjeren sam da ću nakon probnog rada vođenja objekta za surfere tamo i ostati. Ovdje za mlade ljude nema ponuda za bilo kakav posao u struci. Posvuda je stanje teško, ali Otočac je priča za sebe. Ne znam što bih ovdje radio? Slušati cajke i opijati se po birtijama meni je ispod svakog nivoa. A to Otočac uglavnom nudi nama mladima. Imamo ogromne resurse i stalno pričamo o rijeci Gacki, prirodnim ljepotama, tradiciji… Sve to leži slabo iskorišteno. Ukupno gledano nije slučajnost da je Otočac postao najpoznatiji po odlasku mladih ljudi. Tužna, ali  istinita priča, napominje David Marić.

Nastavak ispod oglasa

David ne vidi perspektivu niti ako se stalno zaposli u Otočcu jer ne vidi mogućnost napredovanja. Strastveni je rocker i od malena vozi skateboard. Kaže da se ni po tome ne uklapa u sadašnju priču o svom rodnom gradu. Želio bi ostati, ali…

-Moj magistarski rad ima naslov „Održivi razvoj Gacke doline“ i ovom se prigodom moram zahvaliti g. Josi Brajkoviću iz Gospodarske komore. Puno mi je pomogao savjetima, razgovorom i literaturom. Također me puno motivirala Rina Čabrijan. Nisam želi pisati o Meksiku. Gacka dolina je moj zavičaj, potencijalni raj na Zemlji koji nikako da zaživi u nekom boljem gospodarskom svijetlu. Nikoga za to ne prozivam, niti ne okrivljujem. Ukupno stanje je loše pa ću radije otići negdje gdje imam posao i mogućnost napredovanja, rekao je David podsjećajući nas na neiskorištenost pčelarstva,  agronomije, voćarstva i cijele lepeze gospodarskih resursa Gacke doline  koji su, prema njegovom mišljenju, „nula k nuli“. Kao za mnoge mladiće i djevojke Hrvatska je za njihovo školovanje potrošila hrpu novaca. Bezidejnost sadašnjeg gospodarskog razvoja u Otočcu paradigma je i već ofucana  konstanta  „priča iz Hrvatske“. Priče koja je i Davida  potjerala u svijet.

M.S.