Otvorena EE – info galerija u Senju

0

U organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska), Grada Senja i Razvojne agencije Grada Senja, u prostorima Gradske uprave u Senju svečano je otvorena info-galerija energetske učinkovitosti za građanstvo. EE Info galerija sačinjena je od informativno-edukativnih plakata i brošura sa EE savjetima primjenjivim u vlastitom kućanstvu i ujedno pruža pregled provedbe o sustavnom gospodarenju energijom /SGE/ u Gradu Senju.

SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Sve to pridonosi smanjenju troškova za energente, smanjuje se emisija štetnih plinova u atmosferu, potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.

Oglas

“ Otvaranje ove galerije novi je doprinos razvoju Senja kao grada zelene energije i očuvanog okoliša. Grad Senj već duže vrijeme nastoji u svojoj sredini realizirati projekte na bazi obnovljivih izvora i time dati doprinos očuvanju iznimnih prirodnih ljepota ovom području. Tako uz investicije vjetro-parka, modernog kanalizacijskog sustava, solarne javne rasvjete, skore sanacije deponije otpada predstoje i nove investicije u korištenje energije vjetra i sunca za što imamo zainteresirane ulagače“, rekao je među ostalim gradonačelnik Darko Nekić.

“ Fond iskazuje podršku ovom događaju, čime daje dodatan poticaj predstavnicima javnog sektora, a posebno Gradu Senju da i nadalje sustavno provode načela energetske učinkovitosti i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije“, istaknula je predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Rajčić. S podacima o samoj provedbi projekta SGE u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj te u Gradu Senju prisutne je upoznala Jelena Atlić McColgan, projektna koordinatorica SGE projekta u UNDP-u.

“Uz to građani će od sada savjete moći pročitati i na posterima u info galeriji, uzeti edukativni materijal »200 EE savjeta« i »Prihvatite izazov težak jednu tonu«, rekla je Jelena Atlić McColgan.

A.P.