Otvorena izložba „Portreti iz fundusa Gradskog muzeja Senj“

0

„Ovom izložbom želimo skrenuti pozornost na dio bogatstva kulturno – povijesne baštine Senja i okolice, a ta poveznica s prošlošću daje muzejima status međugeneracijskih čuvara baštine jer tako naslijeđene vrijednosti osiguravaju i izgradnju i očuvanje identiteta važnog za budućnost zajednice u globaliziranom svijetu“, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović prilikom otvorenja izložbe „Portreti iz fundusa Gradskog muzeja Senj“, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Ove godine za Međunarodni dan muzeja Svjetska muzejska organizacija preporučila je temu Muzeji u svijetu promjena – Novi izazovi – nove inspiracije, a usmjerena je prema promišljanju uloge muzeja u društvu.

Prema riječima ravnateljice, ovom izložbom organizator – senjski Gradski muzej, želi pokazati bogatstvo i različitost svog fundusa. Izloženi portreti su dio kulturno-umjetničke zbirke koju čine umjetničke slike, portreti, stilski namještaj, posuđe, skulpture i stari satovi… Zbirka je postupno nastajala u proteklom periodu i to otkupom i darivanjem pojedinaca – prijatelja muzeja, a izloženi portreti do sada nisu predstavljeni široj javnosti.

Izložbu je otvorio senjski gradonačelnik Darko Nekić, a u prigodnom programu nastupila je gđa. Ivona Šojat, koja je na klaviru izvela dvije skladbe senjskog kompozitora Frana Šojata.

A.P.