Otvorena izložba ‘Naši Gosti i MI’ u povodu 70. rođendana organiziranog turizma grada Novalje

0

Otvaranjem izložbe “70 godina organiziranog turizma grada Novalje – Naši Gosti i MI” u Gradskom muzeju Novalja te gastro prezentacijom “Novaljska tavula” koja se održala u hotelu Olea, službeno je započeo bogati program proslave 70. obljetnice organiziranog turizma. Svečanosti su prisustvovali direktorica TZ grada Novalje Marina Šćiran Rizner, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo te brojni uzvanici.

U organizaciji Grada Novalje i Turističke zajednice grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ličko – senjske županije, 24. i 25. listopada obilježava se 70. obljetnica organiziranog turizma u Novalji. Ovo dvodnevno događanje se uz pregled dosadašnjih rezultata i očuvanja tradicionalnih otočkih vrijednosti fokusira na budućnost kroz razvoj održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije. 

Oglas

Izložba „Naši Gosti i MI” obuhvaća brojne fotografije, tekstualne zapise i druge izloške povezane sa sedam desetljeća dugom tradicijom turizma koji je od skromnih početaka postao zaštitni znak i najvažnija gospodarska djelatnost u gradu Novalji.

Svečano otvarajući izložbu “Naši gosti i MI“, direktorica Turističke zajednice grada Novalje Marina Šćiran Rizner istaknula da joj je posebno zadovoljstvo u pripremi izložbe bilo istraživanje samih početaka organiziranih dolazaka turista u Novalju. Naglasila je  zasluge kojima su Novaljci, svojom srdačnošću i dobrodošlicom svakom gostu, Novalju postavili na listu najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija. Posebno je istaknula važnost okretanja destinacije prema održivom turizmu. 

Gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo, s posebnim se ponosom i emocijama prisjetio razvoja turizma kroz povijest te osvrnuo na činjenicu kako je to izgledalo prije 70 godina, a kako danas. 

Gradonačelnik je, u vrlo emotivnom govoru, istaknuo da je i sam radio u turizmu, gotovo dva desetljeća, a prisjetio se i djetinjstva, kada su Novaljci, pa tako i članovi njegove obitelji, praktički živjeli sa svojim gostima.

“Turizam ovdje način života, ali moramo i dalje zadržati onaj iskren odnos prema gostu, na najvišoj razini, ako se želimo turizmom i dalje baviti” – rekao je Dabo, najavivši i objavu monografije o 70. godina turizma u Novalji.

Posebne emocije izazvala je Aida Škunca koja je pročitala dijelove pjesme „Neka znaju za Novalju koji je ne poznaju“, autorice Jele Škunce Adamićeve-Josarićeve, koju je u obliku božićno-novogodišnje čestitke poslalo Turističko društvo Novalja svim svojim gostima davne 1953. godine.

Potom je Klapa Sol izvela pjesme „Nima do otoka Paga“ i „Boduli su duša od Kvarnera“, a svi su uzvanici pozvani u Hotel Olea na domjenak „Novaljska tavula“ – prezentaciju autohtone kulinarske baštine otoka Paga, koju su pripremili nastavnici i učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga. „Novaljska tavula“ jedna je od najljepših turističkih razglednica, svjedok kako su nekad ljudi sa svojom ljubaznošću, gostoprimstvom i kuhanjem vraćali goste u Novalju. Škola 20-ak godina aktivno radi na pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela otoka Paga s ciljem njihove revitalizacije i ponovnog uvođenja na gastro scenu otoka.

L.O.