Otvorena „Senzorna soba“ u Općoj bolnici Gospić

0

GOSPIĆ- Danas je u prisutstvu ravnateljice Opće bolnice Gospić Sandre Čubelić, ličko-senjskog župana Ernesta Petryja i zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, pomoćnice ravnateljice za sestrinstvo Mare Stilinović, voditeljice odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku Đurđice Ivković te mnogobrojnih medicinskih djelatnika i predstavnika ustanova upriličeno otvorenje „Senzorne sobe“.

„Senzorna soba“ je projekt UNICEF-a namijenjen djeci sa smetnjama razvoja u dobi do sedme godine života. UNICEF je sredstva za ovu namjenu u iznosu od 152.205,19 € prikupio zahvaljujući donacijama građana i tvrtki, a utrošene su u šest županija, među kojima je i Ličko-senjska. U Općoj bolnici Gospić je na edukaciju stručnog tima i opremu utrošeno ukupno 19.764,62€.

Oglas

U uvodnom govoru pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Mara Stilinović pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo ostvarenjem ovog projekta dok je ravnateljica bolnice Sandra Čubelić pobliže pojasnila funkcije i načinu djelovanja „Senzorne sobe“ –„ Senzorna integracija je način na koji naš mozak prima i obrađuje informacije koje prima putem osjetila. Terapija senzorne integracije potiče dijete na igru i kretanje i da ono samoinicijativno aktivno sudjeluje u smislenoj aktivnosti koja će mu osigurati potrebne senzorne podražaje i pomoći u organizaciji ponašanja.“

Naglašava kako se koristi u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, kod djece s poremećajem iz spektra autizma, senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije. Sam proces terapije je  takav da dijete samo odabire aktivnosti, a terapeut sam uređuje okolinu i obogaćuje je sa senzornim registriranjem. Prostor i djelatnike je osigurala Opća bolnica Gospić i to logopeda i dva viša fizioterapeuta koji se dodatno educiraju za rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju senzorike. Na kraju izlaganja uputila je riječi zahvale svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ovog projekta.

„Raduje nas što će terapija senzorne integracije sada biti dostupna i djeci koja žive na području Ličko-senjske županije. Za djecu s teškoćama, kvalitetna stručna podrška od najranije dobi znači razliku između mogućnosti da ispune svoj puni potencijal i života na margini društva. Uz senzornu sobu  u Općoj bolnici Gospić, UNICEF je osigurao potrebnu opremu i edukaciju za provođenje senzorne integracije u još šest županija gdje je takva vrsta terapije do sada djeci bila nedostupna. To ne bi bilo moguće bez podrške naših donatora kojima se iskreno zahvaljujemo“, kazala je prilikom otvorenja senzorne sobe Đurđica Ivković, voditeljica odjela za rani razvoj djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

Župan Petry naglašava kako je ovaj projekt od iznimne važnosti upravo iz razloga što će se djeci i njihovim roditeljima omogućiti terapija u mjestu stanovanja te im olakšati financijski i vremenski odlazak u druge gradove na terapiju senzorne integracije te ističe- „Ponosan sam i posebno me veseli činjenica da smo prva županija i bolnica  koja iz UNICEFOVOG programa danas otvara senzornu sobu te omogućavaju poticanje ranog razvoja djece kojoj je senzorna integracija potrebna. Ovo je još jedan sadržaj u Općoj bolnici Gospić koji je na korist najmlađim korisnicima.“

L.O.