Otvoreni radovi na sanaciji gradske deponije

0

GOSPIĆ –   Gradska deponija „Rakitovac“ pored Gospića od danas je ponovno veliko gradilište. Tvrtka „EURCO“ nastavit će sa započetim radovima na potpuno sanaciji ovog odlagališta otpada i na taj način doprinijeti čistom gradu.  Radove je otvorio Grada Gospića gradonačelnik Milan Kolić.

– Ovo je  početak radova na prvoj fazi sanacije ovog odlagališta, a ujedno početak radova na konačnom rješavanju problema zbrinjavanja otpada na području grada, kazao je gradonačelnik Kolić. Prema donedavnoj strategiji zbrinjavanja otpada aktualne Vlade,  Ličko-senjska županija, svi gradovi i općine, svoj su otpad trebali zbrinjavati u susjednoj županiji. Bez obzira na taj ishod današnji početak radova značajan je za naš grad.  Ovdje se otpad deponirao 20 godina, dakle još u ratu. U to vrijeme nije bilo realne mogućnosti, ali ni sredstava da bi se uredilo ovo odlagalište. Grad Gospić je izradio projektnu dokumentaciju i pripremne radnje, a  veći dio sredstava uložit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.  Na ovaj će se način primijeniti najviši eU standardi u smislu održavanja, sanacija i korištenja deponija.  Prva akcija  koju smo ovdje realizirali bila je izrada plohe za zbrinjavanje azbesta. Danas počinjemo s radovima koji će u ovoj fazi stajati preko 600 tisuća kuna. Na području Grada Gospića postoji  desetak divljih deponija koje će se također sanirati, kazao je gradonačelnik Kolić.

   Gradska deponija komunalnog otpada nalazi se udaljeno cca. 700 metara od D-50, a česti požari na odlagalištu znali su otežavati cestovni promet. Jedan od razloga sanacije Rakitovca     je blizina rijeke Like, kao i l mjesta Bilaj. Za sveukupne radove koji su već izvršeni ili se imaju izvršiti bit će potrebno preko 7 milijuna kuna. Pretpostavlja se da je na ovu deponiju do danas odloženo preko 63 00 tona različitog otpada.

L. O.