Pada broj zlonamjernih poziva Centru 112

Županijski Centar 112 Gospić obilježio je danas jedanaestu obljetnicu utemeljenja ovog jedinstvenog broja na tlu RH. Tim povodom je održana prezentacija rezultata Centra 112 u 2015. godini, kao i planovi rada u narednom razdoblju. Članove Stožera zaštite i spašavanja grada Gospića, goste i novinare u uvodnom je dijelu svečanosti pozdravio pročelnik Područne uprave zaštite i spašavanja Joso Živković, rekavši pri tom kako se unatrag 11 godina uvelike promijenila svijest građana o važnosti ovoga centra, kao i cijelog sustava zaštite i spašavanja.
-Evidentno je to po kategoriji poziva građana na broj 112 koji su sve više svrsishodni, a sve manje zlonamjerni. Prošle godine se radilo puno toga. Osim Centra 112, puno se radilo u okviru Stožera zaštite i spašavanja grada Gospića. Poplave, prometne nesreće, požari, rad hitne medicinske pomoći-sve je to bilo objedinjeno kada je bilo potrebno i svakako je u mnogome ublažilo posljedice tih nesreća. Radilo se puno i u smislu edukacije djece u cijeloj Ličko-senjskoj županiji, održane su brojne radionice i pokazne vježbe, pri čemu se moram posebno zahvaliti dijelu naših medija koji su nas pratili u radu i o tome izvještavali javnost, kazao je Joso Živković. Čestitajući dan Centra 112 predsjednik Stožera zaštite i spašavanja grada Gospića Ivan Biljan je istaknuo povezanost svih članova Stožera koja se već mnogo puta iskazala u aktivnostima u pogibeljnim situacijama, elementarnim nepogodama, kao i u humanitarnim akcijama. Biljan se također zahvalio medijima koji prate rad Stožera, kao i svih službi za žurna djelovanja jer na taj način građani dobivaju realnu sliku njihovih aktivnosti i stanja na terenu.
Voditelj Županijskog centra 112 Gospić Vlado Dasović kraćom je prezentacijom naveo suštinu važnosti rada ovoga Centra, s naglaskom na dinamiku i vrstu telefonskih poziva građana.
-Ono što je posebno važno istaknuti jesu podaci o namjeni, odnosno vrti poziva. Tako je lani bilo 17 730 nenamjenskih telefonskih poziva,12 085 namjenskih koje su djelatnici Centra 112 obradili i preusmjerili, te 232 zlonamjerna poziva. Kompariramo li ove brojke sa onima iz 2012. godine simptomatično je kako se broj nenamjenskih poziva te godine kretao do čak 35 tisuća, broj namjenskih bio je približan onima od lani, dok je broj zlonamjernih telefonskih poziva te godine iznosio gotovo 1500. Zlonamjerni telefonski pozivi odnosili su se na davanje lažnih uzbuna i informacija, vrijeđanje službenika i općenito na one razgovore koji ometaju rad Centra 112. Nenamjenski telefonski pozivi odnose se na upite građana koji ne ulaze u djelokrug rada Centra, već je uglavnom riječ o nizu traženja servisnih i sličnih informacijama, također izvan domene našeg rada, rekao nam je voditelj Vlado Dasović. Današnja je svečanost bila prigoda za dodjelu zahvalnica članovima Stožera, kao i novinarima koji su pratili njihpov rad.

M. S.

Nastavak ispod oglasa