PBZ Card uručio 408.113 kuna bolnici u Gospiću

0

Gospić – Predstavnici PBZ Carda i Privredne banke Zagreb danas su uručili Općoj bolnici Gospić donaciju u iznosu od 408.113,50 kuna. Donirana sredstva namijenjena su Odjelu ginekologije i porodništva za kupnju prijenosnog inkubatora s respiratorom koji će omogućiti bolnici kvalitetnije praćenje i liječenje djece s neurorizicima. Ova donacija dio je PBZ Cardovog projekta „Činim dobro svaki dan“ i humanitarne American Express kartice sa srcem, a putem kojih tvrtka pomaže projekt Ministarstva zdravlja pod nazivom „Praćenje djece s neurorizicima“, donirajući 40 lipa za svaku kupnju kod koje je pri plaćanju korištena ova kartica  bez dodatnog troška za njezine korisnike. Opća bolnica Gospić je petnaesta bolnica kojoj je PBZ Card donirao sredstva potreba za kupnju potrebnog medicinskog uređaja te je to do sada najveća donacija tvrtke upućena nekoj od bolnica u sklopu pomaganja projektu „Praćenje djece s neurorizicima“. Inače, putem projekta „Činim dobro svaki dan“ i humanitarne American Express kartice sa srcem kartice PBZ Card je do sada za liječenje neurorizične djece prikupio više od 2.500.000,00 kuna.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici među kojima voditeljica Službe za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja Dunja Skoko-Poljak, dr. med., spec. javnog zdravstva; ličko-senjski župan Milan Kolić; gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić; ravnateljica OB Gospić mr. Sandra Čubelić, dr.med., spec.pedijatar; voditeljica Odjela pedijatrije dr. Marija Vrkljan-Ilijevski, dr.med., spec.pedijatar; Dinko Lucić, predsjednik Nadzornog odbora PBZ Carda i član Uprave Privredne banke Zagreb, član Uprave PBZ Carda Mario Jurišić te brojni drugi.

Oglas

Prilikom uručenja donacije ravnateljica OB Gospić mr. Sandra Čubelić, dr.med. spec. pedijatar je izjavila: „Zahvaljujući PBZ Cardu i njihovom projektu „Činim dobro svaki dan“ te projektu Ministarstva zdravlja RH „Praćenje djece s neurorizicima“ uspjeli smo realizirati ovu donaciju. Radi se o jednoj od najvećih donacija koju je dobila naša bolnica, odnosno Odjel ginekologije i rodilišta, a veća je od 400.000 kuna, za koju smo kupili transportni inkubator s respiratorom za prijevoz životno ugrožene novorođenčadi do Jedinice za intenzivnu njegu novorođenčadi u kojoj im se može pružiti konačna skrb i daljnje liječenje. Naime, u našoj bolnici se rodi oko 300 djece godišnje, a njih oko 10 % treba dodatnu skrb zbog infekcije ili preranog rođenja, dok najugroženiji od njih moraju na intenzivno liječenje, u čemu će nam transportni inkubator bitno doprinijeti sigurnosti u transportu novorođenčadi do klinike, odnosno smanjiti dodatno oštećenje mozga, što može rezultirati trajnim posljedicama za rast i razvoj djeteta. Još jednom hvala u ima djelatnika Opće bolnice Gospić!“

Važnost doniranog uređaja prisutnima je objasnila i dr. Marija Vrkljan-Ilijevski, spec. pedijatar,liječnik pedijatar u Rodilištu, voditeljica Neonatalne jedinice: „Ovo je najsuvremeniji transportni inkubator američkog proizvođača, namijenjen prijevozu ugrožene novorođenčadi u najpovoljnijim uvjetima temperature, kisika, uz mogućnost korištenja respiratora za vrijeme transporta, kao i kontroliranja vitalnih funkcija. Prvi put u povijesti bolnica ima transportni inkubator. Do sada smo se jako mučili da postignemo dobre uvjete za transport  novorođenčadi, koristeći svo svoje znanje i iskustvo. Ovom donacijom bitno će se olakšat nadzor nad novorođenčetom, kao i rukovanje aparaturom za vrijeme transporta do klinike. Svrha je smanjenje neurorizika, potencijalnog oštećenja mozga i ovako ugroženog djeteta. Hvala vam u ime naših malih pacijenata!“

O ovoj donaciji kao i općenito doprinosu PBZ Grupe društvenoj zajednici govorili su Dinko Lucić, član Uprave PBZ-a, i Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda.

“Biti društveno odgovoran temeljno je načelo našeg poslovanja, a snaga PBZ Grupe ogleda se i u doprinosu društvenoj zajednici kroz brojne humanitarne aktivnosti. Kao jedan od najvećih donatora u zemlji, PBZ Grupa se spremno odaziva kada je riječ o pomoći onima kojima je to najpotrebnije te je tijekom 2012. i 2013. godine ukupno donirala sredstva u iznosu oko 30 milijuna kuna kojima su podržani brojni humanitarni projekti, udruge, ustanove i pojedinci. Osobito smo u ove zadnje dvije godine bili usmjereni na područje zdravlja, donirajući različitim ustanovama i bolnicama u Hrvatskoj neophodnu opremu i uređaje za rad te su tako donirana znatna sredstva u svrhu podizanja razine zdravstvene i socijalne skrbi“, rekao je Dinko Lucić, član Uprave Privredne banke Zagreb.

“Drago nam je da smo našim projektom „Činim dobro svaki dan“ i humanitarnom American Express karticom, nakon što smo gotovo prošli cijelu Hrvatsku, došli i do Gospića i do njegove Opće bolnice, a kojoj upućujemo donaciju od 408.115,80 kuna, što je ujedno naša najveća donacija upućena nekoj od bolnica u sklopu našeg pomaganja projektu „Praćenja djece s neurorizicima“. Iza nas je petnaest uspješno realiziranih donacija bolnicama diljem Hrvatske te više od dva i pol milijuna kuna prikupljenih u plemenitu svrhu kvalitetnijeg liječenja djece s neurorizicima. Prema podacima Ministarstva zdravlja Hrvatskoj još uvijek postoje bolnice kojima treba medicinska oprema za kvalitetno praćenje i liječenje djece s neurorizicima, stoga ćemo i ubuduće sudjelovati u ovom projektu. Nadam se da će donirani uređaj omogućiti našim najmlađima kvalitetniju zdravstvenu skrb te bolje uvjete rada osoblju Opće bolnice Gospić“, istaknuo je član Uprave PBZ Carda Mario Jurišić prilikom uručenja donacije OB Gospić.

lo