Pčelinji proizvodi kao eliksir

0

OPG Čubrić nalazi se gotovo na ulazu u NP Plitvička jezera. Pčelarstvom se počelo baviti 2006., a  turizmom od 2003.god kao dopunskom djelatnošću. Brigita Čubrić  je završila pčelarsku školu te se uz iznajmljivanje soba bavi prodajom meda „na kućnom pragu“.

-Naš OPG je pokrenuo projekt koji se temelji na ekološko-zdravstvenom turizmu, povezivanju pčelarstva i turizma u cilju produžavanja boravka turista te produžavanje sezone. Ovdje valja istaknuti apiturizam kao nove komponente turističke ponude i apiterapije kao komplementarne metode očuvanja zdravlja i podizanja kvalitete života svih dobnih skupina. Apiterapija kao komplementarna metoda očuvanja zdravlja i podizanja kvalitete života svih dobnih skupina, pored čistog zraka i prirodnih bogatstava koje nudi NP Plitvička jezera i  Rastoke koje znamo pod nazivom „Male Plitvice“ dodatni  je  motiv za dolazak. U jednoj košnici živi cca 50 tisuća pčela i iz nje se šire mirisi eteričnih ulja propolisa, meda i voska, matične mlječi i prage. Aromatične materije cvjetova, nektara i voska koje se oslobađaju iz košnice  dezinficiraju zrak oko pčelinjaka u presjeku do 200 m. Takva mikroklima poboljšava stanje bolesnika, a udisanje zraka iz košnica ljekovito je za ljude s bolestima dišnih organa kao što su astma, bronhitis, pušačke bolest, a  imaju i stimulativno djelovanje na želučano-crijevni i kardiovaskularni sistem, povećavaju radnu sposobnost te povećavaju imunitet organizma, rekla nam je Brigita Čubrić koja ističe kako se gosti zadovoljni uvijek vraćaju na terpije proizvodima vrijednih pčela.

Također ističe kako istraživanja dokazuju da  pčele korigiraju magnetsko polje, što na čovjeka djeluje smirujuće, a zujanje pčela lijek je protiv depresije. Dokazano je da zrak iz košnice izuzetno dobro djeluje na bronhije. Isparavanje propolisa i meda dovodi do zalječenja, a u nekim slučajevima i do izlječenja. Brigita  zadovoljno nastavlja:

-Na taj način su osmislili i inhalacijske komore gdje dolaze pacijenti na terapijsku inhalaciju. Udisanjem toplog zraka iz kružnih otvora na košnici kroz fleksibilnu plastičnu cijev spojenu s respiratorom, pacijent duboko udiše tvari s ljekovitim djelovanjem uz specifičan miris aerosol ima iznimno blagotvoran učinak na psihofizičko stanje!

B.Č./M. S.