Perušić «Ide jesen, ide novo prelo»

1

PERUŠIĆ – Šesta po redu etno-manifestacija pod nazivom «Ide jesen, ide novo prelo» opet je okupila mnoge poklonike folklora.  Dom kulture u Perušiću bio je ispunjen do posljednjeg mjesta gledatelja iz cijele Like koji su došli vidjeti i čuti umijeće čuvara etno-naslijeđa. Priredbu osmislio HKUD «Perušić», a ovoga je puta održana uz  pomoć TZ Općine Perušić, uz  Općinu Perušić kao glavnog pokrovitelja. Čuvari tradicije stigli su iz nekoliko mjesta i osim domaćina program su obogatili KUD-ovi «Lika» iz Ličkog Osika, «Vrilo» iz Lovinca,  «Seljačka sloga» iz Slakovaca, «Voloder» iz Volodera i klapa «Paljuv».  Predsjednica HKUD-a «Perušić» Josipa Kolak  i ovoga je puta zahvalila svima koji su došli pokazati brižno čuvane tradicije svojega kraja, te publiku što je uživala  u tradicijskim pjesmama i plesovima. Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Perušić Ivica Turić koji je  istaknuo činjenicu kako većina folklornih družina  u Perušić dolazi već godinama.

–  Zadovoljstvo je biti dio ove priredbe. Naši su se djedovi i bake u ovo doba godine radovali plodovima svog poštenog težačkog rada. Nije bilo televizije, niti Interneta. Život je bio teži, ali mi se čini da je uza sve nedaće bio opet veseo na svojstven način. Vrijeme su prekraćivali organiziranjem okupljanja, ličkim prelom. Da bi se zabavili pjevali su i plesali, stvarali običaje na koje s pravom moramo biti ponosni. Svi KUD-ovi koji večeras nastupaju njeguju tu tradiciju i sa sobom su nam donijeli djelić tog tradicijskog ozračja i na tome im moramo biti zahvalni, kazao je načelnik I. Turić.

Djevojke iz KUD-a domaćina  su otpjevale perušićki starinski napjev «Ide jesen, ide novo prelo» koji je postao svojevrsna himna ove priče. Uslijedili su nastupi gostiju i teško bi bilo izdvojiti bilo koga jer su svi pokazali previše ljubavi prema tradiciji kraja iz kojeg dolaze da bi im na tome mogli pozavidjeti i profesionalci. Na koncu priredbe održana je modna revija kreirana na temeljima etno-motiva, a prilagođena današnjim modnim trendovima. Manekeni i manekenke bili su članovi HKUD-a «Perušić».

M. S.